Географ – кораб, залив и проток

"Географ" и "Натуралист"

Географ – кораб, залив и проток

В утрото на 19 октомври 1800 г. в пристанището Хавър два кораба под общото командване на френския изследовател Никола-Тома Боден (1754-1803) се отправят към изследването на непознатото австралийско крайбрежие при Индийския океан. Това са корабите „Географ” (Géographe) и „Натуралист” (Naturaliste). Тази експедиция записва една от славните страници в историята на френското мореплаване и изследователска дейност. Тя оставя и много от съвременните топоними по западното и южно крайбрежие на Австралия и прилежащите ѝ острови*.
Никола-Тома Боден
 
 
Корабите
 
Изначално „Географ” била корвета с 20 оръдия, построена за нуждата на френската флота. Първото ѝ име през 1797 г. е „Урания”, през 1799 г. е преименувана на „Галатея”. Интересното е, че до този момент тя продължавала да стои в корабостроителницата си. Компания, която я е построила, отказвала да я пусне в експлоатация при френската армия. Причината била проста – корабът не бил платен от държавата. През юли 1800 г. сметките са уредени и корабът е вече на вода и официално под френски флаг. На 23 август същата година получава новото си съдбоносно име – „Географ”. 
 
 
Реплика на кораба "Географ". Снимка: Уикипедия
 
 
Натуралист” също бил боен кораб, пуснат на вода през 1795 г. под името „Заплашителен” (La Menaçante’). През 1800 г. сменя името си на „Натуралист” и под командването на Жак Хамелин взима участие в изследователската експедиция до Австралия. Корабът е на служба във френската флота до 1810 г.
 
 
С името на „Географ”
 
В Западна Австралия се намират два географски обекта с името на кораба „Географ”. Английското име на залива "Geographe Bay" (с френския правопис за „географ”) на български може да се преведе по доста начини: „Залив на географа”, „Залив на Географ”, „Залив географ” и т. н. Предвид, че е кръстен на кораба „Географ”, а не на професията географ, правописно е по-коректно да се изписва „Географ”, а не „географ”. Така или иначе в българския език и географско образование се е наложило името „Заливът на географа”, изписване, което едва ли ще се измени. 
 
 
Заливът на географа, Западна Австралия. Снимка: Уикипедия
 
 
Заливът се намира на 220 km югозападно от най-големия град на Западна Австралия – Пърт. Името си получава през месец май 1801 г., когато е обходен за пръв път от експедицията на Боден. Заливът е широка извивка от бреговата линия, обхващаща пространството от нос Натуралист (кръстен на другия кораб) до град Бънбъри. На него са разположени градчетата Дънсбъро и Бъселтън. Заливът е сравнително добре защитен от вълните на Индийския океан от нос Натуралист. Районът е туристически популярен за любителите на водните спортове и гмуркането. Заливът е плитък и в него не могат да плават големи морски съдове. Това е причината да бъде прокопан двукилометрова отсечка от дъното, свързваща океана и пристанището на Бъселтън. Заливът е популярно място за наблюдаване на китове в Австралия. 
 
 
На север се намира големият залив Шарк. Той се свързва с Индийския океан с две отделни водни ръкава, носещи имената проток Географ и проток Натуралист. Така в Западна Австралия освен Залива на географа се намира и Протокът на географа. 
 
Откривателският тандем - "Географ" и "Натуралист". 
 
 
Автор: Димитър Желев
-----------------------------------
* През октомври 1800 г., Боден е назначен за командващ на експедиция, състояща се от два кораба, „Географ“ и „Натуралист“, и има за цел изследването и картираненето на западното, северното и южно крайбрежие на Австралия. Към експедицията са причислени натуралиста Франсоа Перон и известния по-късно с изследванията си в Океания Луи Клод Фрейсине. През май 1801 г., на югозападното крайбрежие на Зеления континент, където за пръв път картографира залив, който получава името Географ, както и нос Натуралист на полуострова, заграждащ залива от югозапад. „Географ” и „Натуралист” се насочват на север покрай западното континентално крайбрежие, където открива виждат и картографират за пръв път полуостров Перон и протоците Географ и Натуралист, съединяващи залива Шарк с Индийския океан и отново продължава на север. На северното крайбрежие на Австралия французите откриват големия залив Жозеф Бонапарт и остров Перон в източната му част. След това експедицията се насочва към остров Тимор, където е даден кратък отдих на екипажа и в края на 1801 г. корабите отплават на юг към бреговете на остров Тасмания. (Справка: Уикипедия)
 

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Географ – кораб, залив и проток

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво, Митко! Чудесна статия си предоставил на вниманието на интересуващите се.

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф