Бяла река и Калоферския край

Бяла река и Калоферския край

Бяла река извира от Калоферска планина на височина от около 2000 m. Дължината й е 37 km, като протича през планински и котловинен участък. По нейното течение са разположени няклоко села: Куртово, Ведраре, Бегунци и Пролом. Реката е известна с красивата едноименна екопътека, разположена на територията на Национален парк Централен Балкан." Туристическата пътека е дълга близо 2 km и преминава през невероятно живописни ландшафти. 

По самата пътека се поставени информационно-образователни табели, които помагат на туристите да научат повече за интересната природа на Централна Стара планина. Изградени са десетки мостове, стъпала и предпазни парапети, които гарантират безопасността на посетителите. Отговорност на посетителите остава да следват правилата за безопасност - да не преминават по повече от един по мост и да не тичат по трасето. На няколко места са обособени панорамни площадки, от които могат да се видят дебрите на Балкана. 

Екопътеката е на територията на националния парк, което дава възможност да се съчетае с посещението на други природни красоти от района. До нея се намира и известният Калоферски манастир, а в по-ниските части от речната долина са изградени няколко къщи за гости и бунгала, които осигуряват възможност за пренощуване и по-дълъг престой. 

Два начина има да се стигне до екопътеката. Ако сте любител на пешеходния туризъм - от центъра на Калофер до екопътеката е около час и половина вървене. Пътуването с автомобил до същото място ще отнеме около 30 минути, а може би и повече, предвид лошото състояние на пътя от градчето до Калоферския манастир и входа на националния парк. На изхода на Калофер в посока Стара планина има указателни табели, които да ориентират ентусиастите да се докоснат до тази красота на българската природа.

Подобни екзотични гледки не са рядкост в животновъдните стопанства.

Стара планина е известна с това, че конете са неотменима част от фермеското стопанство. През снежната зима те са и най-надежно транспортно средство до близкото градче. 

Пасторалните пейзажи са в изобилие. Сякаш времето е спряло. 

В отделните махали на Стара планина животновъдството е основен поминък на хората. Те отглеждат своите стада във ферми, разположени в тесните речни долини.

Старовремските къщи са неотменива част от пейзажа на Балкана. 

Поглед към Калоферския Балкан.

Покрайнините на Калофер са изпълнени с идилични ливади, пасища и градини.

 

Центъра на малкото градче Калофер, родното място на Христо Ботев.

За Бяла река в Източните Родопи можете да прочетете тук.

Текст и снимки: Димитър Желев

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Изглед към градчето Форио на о-в Иския, Тиренско море

ггф