Бутринт – антично кътче в Южна Албания

Бутринт – антично кътче в Южна Албания

Селището съществува още от дълбока древност. Възниква като гръцка колония, през VII в. пр. Хр. и в последствие става римски град. Възходът на града настъпва по времето на византийското му управление. След това за кратко е бил окупиран и от венецианците. Бутринт е изоставен през късното средновековие заради образуването на блата около самия град.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Градът става важна сприрка по търговските пътища и достига връх в развитието си през IV в. като един от главните морски и търговски центрове в античния свят. Укрепленията на града, които се датират от VI в. пр. Хр., предизвикват военния и икономическия потенциал на град. Хълмът, на който е бил разположен Акрополът, е ограден от стена с огромни камъни. Амфитеатърът, датиран от III в. пр. Хр., свидетелства за културното богатство на града. Каменните банки, разположени на 23 реда, могат да поберат 1500 души публика. Самият театър е разположен в подножието на Акропола в близост до два храма, единият от които е бил посветен на бога на медицината Асклепий.
 
 
 
 
 
 
 
 
Разкопките изваждат на бял свят много предмети – чинии, вази, керамични свещници, както и много скулптури. Сред тях е „Богинята на Бутринт“, която напълно олицетворява гръцкия идеал за физическа красота.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Под управлението на римляните градът постепенно запада. Въпреки това са построени три монументални фонтана, три обществени бани, физкултурна зала, украсен с мозайки, и особено аквадукт от времето на Август, което доказва че градът не е напълно изоставен.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Първите систематични археологически разкопки са започнати в началото на XX в. от италиански археолози. След освобождението на Албания от фашистка окупация през 1944 г., албански археолози предприемат по-мащабни разкопки. Калта и растителността, която е покривала Бутринт, го е защитила от природни и човешки опустошения и градът се разкрива почти непокътнат.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
В наши дни Бутринт е сред главните туристически обекти на Албания. До него може да се достигне от близкия голям курортен град Саранда. Посещение е възможно да се организира и от остров Корфу. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Автор: Атанас Китев
 

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Бутринт – антично кътче в Южна Албания

Renika (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Интересно място в Албания. Там явно има много места за които не знаем. До неотдавна трудно се отиваше там.

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Христо Ботев в родния му Калофер