Британски туристи ще бъдат евакуирани от Гамбия поради страхове за размирици

Авиокомпания „Томас Куук“ съобщава, че 985 туристи ще излетят от гамбийската столица Банджул в следващите две денонощия. Това се случва след като президентът на страната Яхия Джамех обяви 90-дневно състояние на извънредно положение само два дни преди датата, в която трябваше да предаде властта на Адама Бароу, след като загуби изборите. Той отказва да предаде властта, въпреки че международната общност настоява за обратното.

Гамбия е най-малката държава в континенталната част на Африка 

Конституцията на Гамбия, одобрена с референдум през август 1996 г., предвижда силна президентска власт, еднокамерен законодателен орган, независима съдебна система и защитата на човешките права. На 1 декември 2016 г., след 22 години на управление Яхия Джамех е победен от Адама Бароу в президентските избори. На 10 декември Джаме заявява, че той няма да приеме резултатите и призова за нови избори. 

Мемориална арка  в Банджул в чест на преврата през 1994 г., сн. Уикипедия 

От МВнР на Великобритания предупреждават за „настоящата политическа нестабилност и потенциалната военна интервенция“: „Следете развитието на събитията отблизо. Пазете се. Поддържайте контакт с туроператорите в случай, че напрежението нарасне и настоящата политическа безпътица продължи“.

Източник: ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Изглед от старата част на гр.Телфорд, разположен на р. Севърн, Западна Англия

ггф