Български географски фестивал - Пазарджик 2017

На 22 и 23 април 2017 г. град Пазарджик ще бъде географската столица на България! Там именно ще се проведе Българският географски фестивал за 2017 г.! Градът ще домакинства географския празник и ще бъде третия град, приемащ! След успешните фестивали в Ямбол през 2015 г.  и в Казанлък през 2016 г., отправяме поглед към третия по ред географския фестивал в България.

Какво ще се случи на Фестивала?
 
- интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*;
- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;
- географски изложби и експозиции;
- дейности за учители и за студенти;
- организиране на тематични щандове с географска литература;
- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители и любители на географията;
- и много тематични географски изненади и забавни моменти.
 
 
Организаторите
 
Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Община ПазарджикИздателство Булвест 2000“, Българско географко дружество, Българско географско дружество и др. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Никола Тодоров, доц. Стоян Недков, доц. Климент Найденов, ас. Димитър Желев, ас. Евгения Сарафова, Ваня Денчева, Радка Цингова, Атанас Китев, Теодора Малинова, Албена Пепелова, Ангел Дойков, Диана Младенова, Иван Хаджийски, Ирина Додникова, Сашка Янкова, Стоянка Чардакова
 
 
Как може да участвате?
 
Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 
 
 
Ученически състезания
 
Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**
 
 
Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.
 
 
Ето ги въпросите от 2015 година: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал и въпросите от 2016 година: Квалификационен кръг, Финал
 
 
На втория ден от Фестивала за учениците е предвидено обучение за работа с GPS-технологии и други географски изненади.
 
 
За отборно състезателно участие, моля, да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация.
 
 
 
Индивидуално посещение на Фестивала
 
Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и други. За да се участва в прояви (празнична вечеря, екскурзия, настаняване в хотел), където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:
 

 
 
 
Национални географски конкурси преди Фестивала
 
Очаквайте подробна информация за всеки един от тях в близките дни!
 
  • Национален конкурс за студенти на тема „Светът и България се променят” 
  • Национален конкурс за ученици: Географски фотопис на тема „Моето географско приключение”
 
  • Национален конкурс за учители: Географско есе на тема „Моят свят на географията”
 
  • Национален конкурс за български ученици в чужбина: Географски видео клип на тема „България на седем континента” 
 
  • Национален конкурс за всички любители на географията: Фотографии на тема „Светът е география”
 
 
Регионални географски конкурси
 
Учениците в община Казанлък имат възможност да участват в още няколко тематични конкурса:
 
 
  • За промоционален видео клип на Български географски фестивал - Казанлък 2016
 
  • За географски постери на тема „В долината на розите и тракийските царе”  
 
 
Важни срокове:
 
- 13 март 2017 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;
- 23 март 2017 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси
 
 
 
Настаняване и празнична вечеря:
 
Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер.
 
Заявяването за участие в празничната вечеря става при записването за участие (всички записани участници ще получат подробна информация по e-mail), а плащането се извършва до 20 март по банков път.
 
 
За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие (около средата на март месец).
 
 
И нека бъде Географски фестивал! 
 
 
 
За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .
 
 
*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.
 
**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.
 

Публикувано от geolub

6 Коментара - Български географски фестивал - Пазарджик 2017

Евелина Михайлова (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Защо не се допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор? Какво ще посъветвате училищата, в които работят няколко добри учители и повече от 4 деца имат интерес към това състезание. Приемам това правило като форма на ОГРАНИЧЕНИЕ! Няколко години споря с МОН, че децата трябва да бъдат стимулирани, а не да бъдат спирани. Това Ваше решение много ми напомня на техните недоизмислени наредби, утвърждаващи принципите на дискриминация. Недостойно ли е едно училище с двама добри учители по география, имащи желание да участват със свои ученици да направят два различни отбора? Това за кого би било ПРЕЧКА? Може би трябва директорът да направи контроли между тях и да се реше кой е по-добрият учител и кои са по- добрите ученици за да сформират отбор и да представят училището му? ИЗВИНЕТЕ МЕ, ако не съм разбрала правилно това Ваше решение, но АЗ наистина НЕ ГО РАЗБИРАМ! Трябва ли да изхвърлим от отбора едно дете, което се е подготвяло и да вземем друго, от друго училище, за да изпълним условията? Това, че училищата искат да участват във Вашето състезание с повече от 1 отбор показва интерес, отношение и ТРЯБВА ДА ВИ РАДВА! Коя е причината да се опитвате да ги спрете? С УВАЖЕНИЕ: Евелина Михайлова

Организационен ... (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Уважаема Евелина Михайлова, всеки един отбор се ръководи традиционно от двама учители по география и включва четирима ученици. В компетенцията на учителите е да извършат вътрешна селекция сред учениците на училището и да изберат най-добре подготвените в съответните възрастови групи деца. Предвид броя на училищата в Република България и организирането на събитие, в което участват стотици хора, смятаме, че решението ни е логично обосновано и правенето на аналогии с политики на МОН са безпочвени. Българският географски фестивал е събитие, което стимулира участието на ученици и учители от цялата страна, събитие, което се стреми да ентусиазира географската общност в България.

Петко Семерджиев (непроверено) September 26, 2017

Отговори
А как си представяте г-жо Михайлова да организират събитие, в което да участват всички училища и деца в България? Това не е държавен орган, не е МОН, а е частна организация с все пак лимитирани възможности!

СГ (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Много готино лого!

Росен Гайтанджиев (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Логото е наистина много добро и професионално изработено. Чудесно съчетание на Географията с Пазарджик-))))

ВТ (непроверено) September 26, 2017

Отговори
И НЕКА БЪДЕ ГЕОГРАФСКИ ФЕСТИВАЛ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, КОЛЕГИ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ПАЗАРДЖИК!

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф