Балоните на Google обиколиха Земята за рекордно време

Балоните от проекта Loon на Google, които разпространяват Wi-Fi сигнал, досега успяваха да обиколят Земята за 33 дни. Новата версия, наречена Ibis-167 счупи този рекорд с постижението от 22 дни, сърфирайки по въздушните течения и заобикаляйки полярната буря Херкулес, пише CNET. 
 
Проектът Loon има за цел да предостави интернет достъп на всички по света чрез летящи високо в небето балони. Компанията огласи инициативата си през миналия юни, като обясни, че балоните се захранват със слънчева енергия, контролират се дистанционно и могат да се носят по стратосферните ветрове на височина 20 km над Земята, значително по-високо от повечето самолети. Балоните функционират по подобие на сателитния интернет, като комуникират със специални антени и приемни наземни станции. 
Преди Ibis-167 балоните, изпратени от Google в атмосферата, са прелетели общо 500 000 километра и са устояли на скорост на вятъра между 2 и 75 възела. По време на проекта си технологичният гигант е събрал информация за ветровете, за да прецизира прогнозите си за траекториите на балоните. В допълнение компанията е подобрила въздушните помпи, което позволява на балоните по-бързо да променят височината си и да “скачат” на въздушните течения или да избягват насрещни ветрове.
 
Източник: http://focus-news.net/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Пролетна панорама към Пирин от село Добърско

ггф