Австралийски учени разработиха първия дрон за проследяване на диви животни

Изследователи от Австралийския национален университет и Университета на Сидни са разработили първия дрон, който да ги замести при проследяването на животни с радио-нашийник. Засичането на точното местоположение не само дава информация за денонощния жизнен цикъл на дивите животни, но и подпомага усилията на природозащитниците.
 
 
Дронът е направен от части, които са налични в търговската мрежа. Ръководителят на проекта Деби Соундърс посочва, че екипът й е отстранил системата от камери, с която се е продавал дронът и я е заместил с приемник и антена, създадени за проследяване на радио-нашийник в реално време. 
 
 
Събраните данни се използват за създаване на карта, показваща местоположението и движението на животните. Първоначално Соундърс е създала системата за наблюдение на застрашения бързолетов папагал и други малки прелетни птици. Учените са провели и 150-часов тест с плъхово кенгуру, който е показал, че времето за проследяване намалява значително. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Австралийски учени разработиха първия дрон за проследяване на диви животни

Petar (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Не се радвайте за тези дронове. Един ден с тях ще избиват същите тези животни. Ще си стоят вкъщи и ще ловуват, и не само животни, но и хора. Усъвършенстването на техниката ще води до все повече жертви.

Дрон (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Не техниката убива, а хората.

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф