Австралийски изследователи откриха нов вид динозаври

Динозавърът, наречен Кунбаразавър (Kunbarrasaurus), е идентифициран след триизмерна реконструкция на животното, чиито останки са открити при разкопки в отдалечен регион на Австралия през 1989 г.
 
 
Скелетът е една от най-цялостните находки на останки от динозавър, намерени в Австралия и едни от най-добре запазените вкаменелости от анкилозавър - четирикрако, тревопасно създание, което има кости и кожа и е близък родственик на стегозаврите.
 
 
Първоначално учените са смятали, че динозавърът принадлежи към други вече познати австралийски видове акилозаври, но триизмерната реконструкция на мозъка, вътрешното ухо и носната кухина е показала, че това е различен, по-примитивен вид.
 
 
Скелетът е открит в областта на Ричмънд в Североизточна Австралия и е експониран в Куинслендския музей. Д-р Стив Салсбъри от Куинслендския университет посочва, че динозавърът има различни носни канали в сравнение с по-големите анкилозаври, намерени в Северна Америка и Азия. „Изглежда, че принадлежи към по-древни, тежко бронирани представители на рода, живели по времето, когато анкилозаврите са се отделили от главната родова линия на динозаври с броня - стегозаврите,” казва той. Изследването е публикувано в журнала PeerJ.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф