20 години Световен ГИС ден

20 години Световен ГИС ден

Beautiful Day. Тази песен на U2, която звучи в залата, наистина е чудесно въведение в днешния ден – за ГИС общността това е най-хубавият ден“ – с тези думи Росен Желязков, министър  на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Р. България откри 20-ото юбилейно издание на Световния ден на Географските информационни системи (ГИС).

То се организира от ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и се проведе под надслов „20 години проектираме света заедно“ пред рекорден брой участници - близо 700 от над 150 организации. В две части – семинарна част, в рамките на която бяха представени ГИС проекти, реализирани в различни сфери през последната година в България, и тържествена церемония по връчване на годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи.

„Преди 20 години само шепа визионери са осъзнавали необходимостта от споделянето на информация, което е най-трудната част в човешкото общуване. Днес обаче, 80% от информацията, която се споделя, е ГИС базирана допълни министър Желязков.

В официалното откриване на форума участие взеха още американският посланик в България Ерик Рубин, Атанаска Николова – заместник-министър на околната среда и водите, Евгения Караджова – управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната, полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, както и проф. Николай Витанов – заместник-ректор на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

Стефан Йенсен, директор данни в Европейската агенция по околна среда и Джузепе Пино Нобиле, директор Геопространствени технологии в НАТО споделиха своя опит и представиха иновативни ГИС приложения на двете международни организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения в сферите на сигурност и околна среда. 

Сред другите представени проекти бяха интегрирана ГИС платформа на Министерство на вътрешните работи за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществения ред, информационна система за агростатистика на Министерство на земеделието, храните и горите, ГИС система за управление на индустриални зони и много други.

На тържествена церемония по награждаване вечерта на 14 ноември бяха връчени и отличията за специални постижения в ГИС.

Министерството на вътрешните работи получи най-високото международно отличие в сферата на ГИС технологиите за внедрената от МВР цялостна ведомствена Географска информационна система за криминални анализи, управление при кризи и осигуряване на обществен ред. Системата е отличена сред повече от 100 000 международни проекта. Наградата прие Милко Бернер, заместник-министър на вътрешните работи на Р. България от Ник Съдърленд, директор сигурност в Esri, Inc. 

СУ „Св. Климент Охридски“ стартира първата в България бакалавърска програма по Географски информационни системи. Това обяви проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Заедно с доц. д-р Стелиян Димитров, катедра „Картография и ГИС“ в университета, той прие наградата за „20 години изграждане на ГИС капацитет в България“ в категория „Образование и наука“, която им връчи заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева.

В категория „Държавна администрация“ Министерството на земеделието, храните и горите беше отличено за прилагане на съвременни технологии за изграждане на национална информационна система за агростатистика на Р. България. Сергей Цветарски, председател на Национален статистически институт, връчи наградата на Диана Атанасова, началник отдел „Агростатистика“ в Министерството на земеделието, храните и горите. 

Национален център за териториално развитие ЕАД и лично проф. д-р арх. Веселина Троева, изпълнителен директор на центъра, бяха отличени за „Дългогодишен принос в прилагане и развитие на Географските информационни системи в сферата на териториалното развитие в България“. Отличието връчиха Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, и Силвия Георгиева, изпълнителен директор  на Национално сдружение на общините в Република България.

В категория „Ютилитис“ Електроразпределение ЮГ получи награда за „Корпоративен подход в прилагане на най-съвременни ГИС решения в електроразпределението“. Стамен Янев, Изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, връчи отличието на Здравко Братоев – Ръководител отдел „Мрежов инженеринг – електричество“ в Електроразпределение ЮГ.

В рамките на церемонията по награждаване бяха отличени и победителите в  Националния конкурс за карти „Преоткриваме България с ГИС“. Конкурсът се организира в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма и Министерство на културата. В категория „Печатна карта“ полковник Иван Инковски, началник на Военно-географска служба, връчи първа награда на КАРТГЕО ООД -Троян и ГЕОПАН-Бургас за първата сертифицирана Едромащабна туристическа карта на Община Созопол. Втора награда в категорията получи SAINED за офроуд карта на България. Отличията за интерактивни карти отидоха при Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в категория „Пътуване и туризъм“, Български червен кръст в категория „История и култура“, Ваня Стойчева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в категория „Устойчиво развитие“ и образователна инициатива „Космическо училище“ в категория „Образование и наука“. Награда за карта на публиката получи Главна дирекция „Гранична полиция“ – МВР.

Всички интерактивни карти могат да бъдат разгледани тук.

ПАРТНЬОРИ:

20-ият юбилеен Световен ГИС Ден се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните 41 организации, сред които: Българска асоциация на софтуерните компании, Американска търговска камара в България, Национално сдружение на общините в Република България, Фондация за реформа в местното самоуправление, Български съвет за устойчиво развитие, Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България, Камара на строителите в България, Българска асоциация по водите, АФСЕА България, Асоциация на полицейските началници, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Атлантически клуб в България, Дигитална национална коалиция, Move.bg, Българска картографска асоциация, Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България, Зелени Балкани, Българско географско дружество, Географ БГ, Български червен кръст, Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, Българска академия на науките, Софийски университет "Св. Кл. Охридски", Университет по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Българска асоциация за геопространствени информационни системи, БТВ Медиа Груп, Градът Медиа Груп, National Geographic Bulgaria, Географика, САП, Стемо, Сиела-Норма, Контракс, ДЖИСолюшънс и Агора 66.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф