Ново попълнение в екип на Географ БГ - Денис Урумов

Денис Урумов е роден в гр. София през 2005 г., но голяма част от детството си прекарва в гр. Братислава. Завършва 91. Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ с профил География и икономика и Математика.

Още като малък получава възможността да посети няколко държави, което буди у него силен интерес към пътуването и опознаването на различни култури. С подкрепата на учителката си Радина Димитрова, той успява да се класира два пъти в българския национален отбор, представляващ страната ни на Международната олимпиада по география (iGeo). От двете си участия през 2022 г. и 2023 г. завоюва сребърен и златен медал. В момента е студент във Виенския университет и изучава География.

Като дете Денис обича да разглежда карти и прави опити да създаде собствени такива. През 2022 г. се запознава с Иван Иванов, който го обучава как да използва платформата QGIS. Това е и причината да има интерес към картографията и към геопространствените науки, както и да обучава свои съученици по темата.

Денис е част от Младежкия съвет към УНИЦЕФ България. Надява се на още много успехи и пътешествия, както и на възможността чрез географията да носи полза на останалите.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Над магистрала "Струма" в района на Бобошевската котловина

ггф