Заработи първата камера за живо наблюдение на белоглави лешояди в Източните Родопи

През последния месец различни белоглавите лешояди посещават гнездовата ниша, но я използват предимно за почивка. Ако гнездото бъде заето, ще може да се наблюдава в реално време живота на тези редки птици. Очаква се още технологията да предостави ценна информация за поведението им при отглеждане на малките и хранителните навици, което ще помогне за по-доброто опазване на вида. Камерата епоставена през декември от eкип от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и фондация По-диви Родопи.
 
Едва ден след поставянето на камерата гнездото е посетено от млада двойка. Това дава надежда на екипа по проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, че гнездото ще бъде използвано и през предстоящия гнездови сезон. Оборудването е маскирано с естествени материали, така че да не привлича вниманието на белоглавите лешояди  и да не пречи на размножаването им. През следващите седмици различни млади и възрастни лешояди посещават гнездото. Сред тях бе и възрастният лешояд Резос, който е маркиран от БДЗП със GPS-предавател през май миналата година. Резос посещава гнездото неколкократно, прекарвайки по няколко часа в подреждане на гнездовия м­­­атериал или просто почивайки на удобното място.
 
Благодарение на предавателя може да се проследи всяко движение на възрастния лешояд. Към момента Резос посещава гнездови скали и в двете колонии на вида по поречието на Арда и очевидно все още не е избрал къде да загнезди. Междувременно, в негово отсъствие друг, възрастен белоглав лешояд, гнездящ наблизо, „краде“ сламки и сухи треви от нишата и ги пренася в своето гнездо.
 
Зимата е интересно време за любителите на тези птици и любопитните, които искат да надникнат в тайнствения живот на белоглавите лешояди. През декември и януари величествените птици си избират ниша в скалите, където да загнездят. Гнездото се строи бързо основно от сухи треви и малко клечки, така че, ако двойка го хареса може да го „обзаведе“ само за няколко дни. В края на януари и началото на февруари повечето белоглави лешояди снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно ще се грижат в следващите 2 месеца, когато ще се излюпи новият живот. До края на месеца ще стане ясно, дали ще имаме късмет и ще може да наблюдаваме на живо живота на някоя двойка белоглави лешояди. Лешоядите се славят като грижовни родители. Двамата партньори се сменят при мътенето на яйцето и отглеждането на малкото. Надяваме се, че ще можем да се докоснем до тези интимни моменти от живота на лешоядите през следващите месеци.
 
Вече всеки може да следи какво се случва в гнездовата ниша и заедно да очакваме първите обитатели. Може да следите на живо в YouTube, а скоро и на сайта на проекта
 
 
Засега камерата ще излъчва на живо само през деня поради опасения, че нощните снимки може да притеснят птиците. Камерата в гнездовата ниша е монтирана с разрешение на Министерството на околната среда и водите и по време на поставянето й са взети всички необходими мерки и не е допуснато безпокойство на вида. Спазени са и всички забрани на защитената територия.
 
Поставянето на камерата се осъществява в рамките на петгодишен LIFE + проект „Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите“ и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.
 
Текст: Нели Найденова/ фондация По-диви Родопи
Източник: БДЗП
 
 
 

Публикувано от geolub

ггф