За пръв път проследяваме пътя на български белоглав лешояд до Африка

Става въпрос за млада птица, на която е поставен сателитен предавател през месец юли тази година от екип на Българското дружество за защита на птиците. Проследяващото устройство е прикрепено едва няколко дни преди младия белоглав лешояд да излети за първи път от гнездо в района на Маджарово, Източните Родопи.
 
Досега младият лешояд е преминал през 3 континента и 6 държави. Последните данни от предавателя му сочат, че в момента се намира в Судан в близост до границата с Египет. Проследяващите устройства показват, че младежът първоначално поема на север, прелита над Стара Загора, Сливен, а в последствие - над Бургас и в крайна сметка поема на юг по миграционния коридор „Виа Понтика“. Много вероятно е и друг път птици да са достигали до тази част на континента и по-далеч, но за пръв път с помощта на новите технологии имаме възможност да проследим в детайли и в реално време пътя на младия изследовател чак до Африка.
 
Досега младият лешояд е преминал през 3 континента и 6 държави. 
 
Младият пътешественик остава за няколко дни в района на турския град Бей Пазъръ, които е важно място и за египетските лешояди от Балканския полуостров по време на ежегодната им миграция към Африка. След това лешоядът пренощува на скали на източния бряг на Мъртво море в Йордания, прелетява над град Суец, откъдето навляза в африканския континент. Друга интересна спирка, която птицата прави, е в близост до „Долината на царете“ при град Луксор, Египет.
 
Интересен е случаят и на един друг пътешественик - младият лешояд Адра, който следим от миналата година. Лешоядът предпочете друга дестинация и ни показа, че наши белоглави лешояди странстват и в Иран. Тази птица също е от района на Маджарово, като миналата есен достигна до Арабския полуостров и прекара зимата в Саудитска Арабия. През месец май тази година лешоядът започна да се връща на север, но вместо да пристигне в родните Източни Родопи, прекара лятото в района на Североизточна Турция в близост до границата с Грузия и Армения. Птицата направи и няколко кратки визити в Армения. С напредването на година Арда започна отново да се движи на юг, като през Септември окончателно пое на път и в първите дни на октомври вече се намираше в Ирак. Арда продължи на югоизток и от около месец вече се намира в Иранската провинция Керманшах, като често птицата нощува на самата граница между Иран и Ирак.
 
За разлика от други птици със силен инстинкт за миграция, като примерно белия щъркел, белоглавите лешояди предпочитат да се задържат в един район, като само младите птици  извършват и скитания. Белоглавите лешояди достигат полова зрялост на петата си година и по време на техния младежки период често се придвижват на големи разстояния сами или на малки ята. Обичайно за тях е да летят на големи разстояния и да проучват нови райони далеч от гнездовите им територии. След време те се завръщат в родните си колонии.
 
Това поведение носи рискове: около 70% от смъртността при вида се случва в тази възраст, когато лешоядите прекосяват неподходящи райони сами без помощта на колонията, и имат трудности при намирането на храна.
 
Сателитното проследяване позволява на експертите лесно да определят местоположението на следените лешояди. Това подобрява знанията за тяхното разпространение, придвижвания, заплахи, както и за смъртността при тези птици. Тази важна природозащитна дейност се осъществява по проект „Опазване на белоглавите и черните лешояди в Родопите“ (LIFE14 NAT/NL/000901), разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, Фондация за опазване на лешоядите, WWF – Гърция и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът е финансиран по програмата LIFE на Европейската Комисия.
 
Автор: Нели Найденова/ фондация По-диви Родопи
 
Източник: БДЗП
 
 

Публикувано от geolub