Иран в 15 факта

Иран в 15 факта

1. Името на държавата идва от персийски език и означава в б.пр. „Земята на арийците“.

2. Иран е ислямска република (в страната основният закон е Шериатът) и поради тази причина има въведени доста забрани, които на един западен човек биха се сторили доста странни. Забранени са сателитната телевизия, носенето на вратовръзки, пиенето на алкохол и още много други действия.

3. В Иран се намират едни от най-красивите пъстри джамии, най-известната от които е джамията „Насир ал-Мулк“, разположена в град Шираз. Построената през втората половина на ХIX век джамия впечатлява с грандиозни геометрични комбинации и витражи.

4. Столицата на Иран, Техеран, е един от най-замърсените градове в света. Въпреки че Техеран е разположен в планински район, според статистиките там на ден умират средно 27 души от замърсяването на въдуха с вредни газове.

5. Сред основните забележителности на столицата е кулата Азади (Кула на свободата), която е изградена от 8000 мраморни блока от района на град Исфахан. Всъщност Техеран няма кой знае какво да предложи на туристите.

6. Иран е най-големият производител на шам фъстък в световен мащаб. Наред с нефта и природния газ, шам фъстъкът е сред основните продукти, които изнася близкоизточната държава.

7. Един от най-известните местни десерти е фалудех – вид замразени спагети, приготвени с розова вода. Иранската кухня има много общо с другите ориенталски кухни и поради тази причина тя е богата на много подправки, ядки, както и на южни плодове като нар.

8. Иран е най-голямата и най-многолюдната мюсюлманска шиитска държава. Макар че религията играе голяма роля в обществения живот, няма да видите повечето хора да се молят на улицата по време на намаз.

9. Официалният език в страната е фарси. Той е част от индоевропейското семейство и по специално от иранската езикова група. Интересното е, че във фарси се използват различни символи за цифрите. Символи, които приличат на йероглифи.

10. Според иранските мъже, местните жени са едни от най-красивите в ислямския свят. Въпреки множеството забрани, повечето жени в Иран се гримират и изглеждат доста елегантни.

11. Хората в Иран традиционно не се хранят на маса и седнали на стол. Те седят на земята върху впечатляващите персийски килими. Характерно е, че не се използват ножове – само вилици и лъжици.

12. Иран не остава по-назад от другите страни от Близкия изток в консумацията на чай. Местните пият чай по всяко време на деня и на всякакви температури, а като го пият първо си слагат бучка захар в устата и след това отпиват.

13. Град Исфахан е един от най-интересните в Близкия изток. Могат да се посетят много забележителности като площад „Имам“, двореца „Али Капу“, джамията „Шейх Лотфолах“ и някои от множеството мостове.

14. В Иран се намира и древната столица на Персийската империя – Персеполис. Намира се близо до град Шираз и според туристическите стравочници е истинско вълшебство да се разходиш из останките й.

15. За любителите на планинския туризъм, Иран също може да предложи варианти. Най-големите планински ски курорти са разположени в близост до Техеран, в северната част на страната, в планината Елбурс. Най-високият ѝ връх е угасналият вулкан Дамаванд (5610 m).

Очаквайте още интерсни факти за държавите по света, които ще Ви впечатлят.

Снимки: Wikimedia Commons

Автор: Димитър Янакиев

Публикувано от geolub

ггф