Най-студеното място

Най-студеното място

Най-ниските температури на земната повърхност се измерват традиционно на хиляди километри от България - в Антарктида, където са отбелязани стойности, достигащи до близо -90оС. Климатът там е суров и по време на полярната нощ слънчевите лъчи практически не затоплят земната повърхност в продължение на месеци и затова се стига до термични стойности, при които спиртовите и живачните термометри не работят. Само модерна електронна техника може да засече действителната температура. Суровите климатични условия са принудили местните видове животни да се приспособят, а човешко население на континента отсътсва. Изключение са учените, които прекарват по няколко месеца в изследователски бази сред ледените простори.
 
Постоянно население от около 500 души обаче има в сибирското градче Оймякон. Там често през зимата се случва температурите да „паднат“ до -80оС, откъдето идва славата му на „най-студеното населено място в света“. Любопитен факт е, че по принцип в Русия, ако температурите паднат под -50оС, местните власти преустановяват учебните занятия заради неблагоприятни метеорологични условия. А климатът там предполага чести дървени ваканции през зимата. Всъщност Оймякон попада в умерено-континенталния климатичен пояс – същият, в който се намира по-голямата част на Северна и Западна България. Как обаче се стига до тези невероятни стойности на температурата?
 
Котловината, където е разположен Оймякон. Снимка: Maarten Takens
 
Причините са основно две. Първата е отдалечеността от морета и океани или така наречената континенталност – колкото по-отдалечена е една територия от Световния океан, толкова по-студена е зимата и по-горещо е лятото. Втората причина е разположението на селищeто в котловина – ниска територия, заоградена от планини. Един от най-впечатляващите природни феномени се случва именно при такъв релеф. В природата има едно правило, според което колкото повече се изкачваме в планината или във височина, толкова по-студено става. Всеки го е изпитвал лично. Общо взето на 100 m изкачване във височина температурата на въздуха пада с 1оС. Ето защо високите планини винаги са обледени. 
 
Тази закономерност обаче има изключение. В резултат на съчетанието на няколко обстоятелства се стига до рекордно ниски температури. Първото обстоятелство е наличието на котловина, второто е безветрие, третото е заснежена земна повърхност. И ето какво се случва! Въздухът в котловината е „затворен“ между планинските ридове. Няма вятър, който да го раздвижва. Заснежената повърхност отразява слънчевите лъчи през деня и няма как да се затопли земята. През нощта настъпва страхотният студ... От часовете по физика в училище знаем, че топлите течности и газове се издигат нагоре, а студените се спускат надолу. Точно това се случва в котловината – студените въздушни маси се спускат към дъното на котловината, причинявайки рязко пониживане на температурите в нощните часове. По този начин всъщност се проявяват коварните за земеделието слани през пролетта и есента. Целият този процес е известен в науката като температурна инверсия или ситуация, при която студеният въздух е на дъното на котловината, а оградните планини са по-топли.
 
В България най-студеното място спрямо средната годишна температура е вр. Мусала (2925 m). Там стойността на този показател е -3оС. Това се дължи на надморската височина. Най-ниската температура в България, обаче не е измерена там. Рядко се измерват стойности под -20оС на най-високия български връх. В най-западната част на България през зимата на 1947 г. е измерена температура от -38,3оС. Това се е случило в град Трън. Близки стойности са измервани и в Беглика (-35,7оС), Кнежа (-35,5оС), Севлиево (-35,4оС) и др. Какво е общото на всички тези места, където се измерват най-ниските температури? Всички те се намират в котловини!
 
Връх Мусала - най-студеното място в България
 
Леденото езеро в подножието на Мусала
 
Сред изброените места в България с рекордно ниски температури особоено интересно място е местността Беглика в Западните Родопи. Тя представлява високопланиска котловина с надморска височина около 1500-1600 m. Това място е наричано „полюса на студа в България“. Причината, че всъщност именно там се проявяват температурни инверсии почти през цялата година. Например през месец януари почти всеки един ден температурите там падат под -25оС, а през летните месеци не е рядкост през нощтите термометърът да показва под 0оС. Изключително интересна е природната среда на Беглика. Около завирените язовири се простират иглолистни масиви, в които виреят основно видове, характерни за флората и фауната на Сибир и Скандинавския полуостров. 
 
Дори през летните месеци студът е характерна черта от природата на Беглика
 
В природата няма лошо време. То е само резултат от човешкото възприятие. С идването на студените месеци, нека се насладим на красивите есенни и зимни моменти, независимо от стойностите на термометрите.
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Най-студеното място

Мишо (непроверено) February 15, 2018

Отговори
Искам да четем повече такива статии - с обяснения, с интересно поднесени факти и най-важното образователни. Тази статия може да бъде пълноценна част от училищния урок.
ггф