Зашеметяващи кадри на речните делти

Зашеметяващи кадри на речните делти

Делтата на река Окаванго – „бижуто на пустинята Калахари“. Заема площ от около 15 000 km2, които са с денивелация само 2 m. Годишно в делтата се вливат около 10 km3 вода.
Делтата на река Ганг обхваща площ (105 000 km2) приблизително колкото България, като около 60% е на територията на Бангладеш, а останалата част в Индия. Тя е най-голямата делта в света. Образува се от сливането на Ганг, Брамапутра и още 240 по-къси реки. Плодородните ѝ почви са предпоставка за голямата гъстотата на населението (около 200 д./km2) в тази част на света.
Делтата на река Нигер е място за живеене на над 30 млн. д. Тук се намират големи залежи на нефт, което прави Нигерия най-големият производител на нефт в Западна Африка – около 2 млн. барела дневно.
Река Волга се влива чрез обширна делта с площ около 27 000 km2. Растителното и животинското богатство се опазват чрез създадения Астрахански национален парк. Това е единственото място в Русия, където могат да се набюдават пеликани и фламинги.
Поради суровият климат в Аляска, в делтата на реките Юкон и Кускокуин живеят само около 25 000 д., същевременно тя е една от най-големите в света.
Седмата по големина речна делта в света е на река Мисисипи. Площта ѝ е около 21 000 km2., а количеството на речния отток достига до 13 млн. l/s.
Делтата на река Дунав е едно от най-важните за биоразнообразието местообитания в Европа. През 1991 г. е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Заема площ от над 5000 km2 на територията на Румъния и малка част в Украйна.
Делтата на река Сейнт Клер е най-голямата в света, която се е образувала от река вливаща се в сладководен басейн. В централната част на сателитната снимка е езерото Сейнт Клер, което се свързва чрез едноименната река с езерото Хюрън на север и чрез река Детройт с езерото Ери на юг, част от Големите американски езера.
Изкуствено оцветена сателитна снимка на делтата на река Лена, която протича през изключително много канали, образуващи над 30 000 езера. Вдадена е на 100 km навътре в морето и има ширина 400 km.
Поради голямото количество наноси във водите на река Иривади и плиткият бряг, делтата ѝ нараства всяка година с около 1000 ha или 5 – 6 km на всеки 100 години.
С много голямо значение за развитие на земеделието в Египет е делтата на река Нил. Неслучайно тук живеят над 39 млн. д. и средна гъстота на населението около 1000 д./km2. Нейната дължина е около 160 km, а от Александрия на запад до Порт Саид на изток ширината ѝ е около 240 km.
Делтата на река Маккензи е с дължина около 210 km и достига ширина до 80 km.През нея се оттичат 20% от водите на Канада.
Делтата на река Яндзъ е един от най-гъсто населениете региони в света. В него живеят над 105 млн. д. Тук се намира и най-населеният град в света – Шанхай.

Снимки: НАСА

Вижте също: Феноменалното величие на вулканите, погледнати от Космоса и Да погледнем пустините отвисоко

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф