Заповядайте в града, който е домакин на Българския географски фестивал през 2016 г.!

Климатът на разположения в една от Задбалканските котловини град е преходен. През него се пресичат пътищата София - Бургас и Стара Загора – Велико Търново. Историята му е запечатала имената на бележити хора на духа - художници, композитори, актьори, както и на предприемчиви индустриалци.
 
 
Градът на хората на изкуството - Ненко Балкански, Иван Милев и Дечко Узунов, на композиторите Емануил Манолов и Петко Стайнов, на театралните дейци Любомир Кабакчиев и Стефан Попов. И не на последно място - столицата на Розовата долина и на тракийските царе. 
 
 
Тук преди два века е създадена първата в България фабрика за розово масло. В първата четвърт на ХХ в. в града е преместено най-старото предприятие от отбранителната индустрия и най-голямото в сектор машиностроене в страната - днес „Арсенал" АД. Добре развитото машиностроене, е представено днес от предприятия като „М+С  Хидравлик“, „Капрони“, „Зино“, „Суперабразив“, „Индустриалтехник“, „Катанимпекс ЕООД“, „Хидропневмотехника“, „Шипка ООД“. В града са концентрирани около 90% от мощностите в подотрасъл „Хидравлика и пневматика“ на страната. Произвеждат се струнни музикални инструменти и електропорцелан. 
 
 
Туризмът в общината има утвърдени традиции и е с отлични предпоставки за бъдещо развитие на основата на близостта на града до живописния национален парк Централен Балкан. Предпоставка за това са и горещите минерални извори с лечебни свойства, намиращи се недалеч от населеното място.
 
 
В китното подбалканско градче днес се срещат древността и съвременният свят. В него може да бъде разгледана къщата, в която е живял и творил хумористът Чудомир, Тракийската гробница, Историческият музей „Искра", Етнографският комплекс, както и новоткритият Музей на фотографията. Единственият в света Музей на розата и етеричномаслените култури, се намира именно в този град. Недалеч от него са запазени и редица свидетелства за живота на траките - древният град Севтополис, Гробницата на Севт ІІІ, гробниците Оструша, Хелвеция и Грифоните.
 
 
Градът е побратимен на градовете Грас и Сент Ерблен във Франция, на Александрия и Луксор в Египет, на Верия в Гърция, на Толиати в Русия, на Кочани в Македония и Надканижа в Унгария, на Търговище в Румъния.
 
 
Това е Казанлък - градът-домакин на Българския географски фестивал през пролетта на 2016 г. 
 
Очаквай скоро подробности за програмата на Български географски фестивал - Казанлък 2016!
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

7 Коментара - Заповядайте в града, който е домакин на Българския географски фестивал през 2016 г.!

Станислав Диков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чудесен избор! Казанлък е един от най-красивите градове на страната ни и има какво да разкаже и покаже на българските географи! Добре дошли в Градът на розите и на най-усмихнатите хора! С уважение: Станислав Диков

Tedi (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Успех на фестивала! В Ямбол бе повече от интересно и съм сигурна, че и Казанлък ще има какво да се преживее. Домакините сигурно ще предложат интересни места за посещение.

Megui Koleva (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Това е Казанлък

Борис Казаков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Убеден съм, че вторият географски фестивал ще е дори по-успешен от този в Ямбол, на който имах удоволствието да присъствам и ще се създаде една прекрасна традиция! Поздрави на организаторите! (а на "колегата", който беше объркал портала, в който да изявява местен патриотизъм и беше писал, че Габрово е най-близкият град до Казанлък - предлагам му да посети фестивала и може и да понаучи нещо...)

Кремена (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Честит 8-ми декември на всички студенти, преподаватели и бивши студенти на ГГФ!!! Това е много радостна новина! На миналия фестивал бе неочаквано интересно и весело и аз и колегите ми ще го помним дълго. Успех на фестивала в Казанлък, дано да мога пак да дойда.

Христина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ще бъде страхотно събитие! Сигурна съм!

Деница (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря, ще дойда!!!

Сподели

Снимка на деня

Изглед към град Чефалу, Сицилия

ггф