XI Национална олимпиада по география и икономика (класиране и обзор)

От 1 до 3 май 2015 г. град Враца посрещна участниците в Националния кръг на XI Национална олимпиада по география и икономика. Домакини на олимпиадата бяха Регионален инспекторат по образованието - Враца и  СОУ „Христо Ботев“ – Враца.
 
 
Националният форум се проведе под патронажа на Областния управител на област Враца и съдействието на кмета на град Враца.
 
 
Олимпиадата беше открита с тържествен концерт, подготвен от учители и ученици на СОУ „Христо Ботев“, в който се включиха и формации към ЦРД  и Младежки дом – Враца. Приветствия към участниците отправиха: инж. Николай Иванов – кмет на община Враца, Малина Николова – областен управител,  Борислав Стоев – председател на Общински съвет на община Враца, Христина Маркова – главен експерт по география и икономика в МОН, Галина Евденова – началник на РИО – Враца и председателят на Националната комисия - доц. д-р  Александър Сарафов.
 
 
Деветдесет и шест ученици, разпределени в три състезателни групи показаха своите знания и компетенции в областта на географията. На 2 май те преминаха през два състезателни кръга:  първият - писмен тест, а вторият – мултимедиен. Първите седем от всяка възрастова група, събрали най–голям брой точки се класира за третия кръг.
 
 
На 3 май 2015 г., в аулата на СОУ „Христо Ботев“ се състоя последният етап на олимпиадата. Пред членовете на Националната комисия и публика, финалистите в устен, практически изпит демонстрираха своите богати познания по география.
 
 
Победители в националния кръг на XI Национална олимпиада по география и икономика са:
 
-          състезателна група VII клас:
Снежана Стоянова, ОУ „Христо Ботев“, Добрич – 1 място
Матей Петков, 107 ОУ „Хан Крум“, София – 2 място
Димитър Лефтеров, ОУ „Братя Миладинова“, Бургас – 3 място
 
 
-          състезателна група VIII – X клас: 
Красимир  Райковски, СОУ „Васил Левски“, Троян – 1 място
Борислав Борисов, ПМГ „Акд. Проф.д-р Асен Златаров“, София - 2 място
Димитър Янакиев, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София  - 3 място
 
 
-          състезателна група XI – XII клас
Даниел Господинов, ПМГ „Иван Вазов“, Димитровград – 1 място
Калин Димитров, ПГ „Константин Фотинов“, Самоков – 2 място
Иван Борисов, ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, Ловеч – 3 място
 
 
НАЦИОНАЛНА КОМИСИЯ:
Председател:
 Доц. д-р Александър Сарафов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
 
 
Членове:            
 
Доц. д-р Вера Николова, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Доц. д-р Петя Събева, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“
Ас. Ангел Луканов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Гл. ас. д-р Николай Попов, Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Гл. ас. д-р  Надежда Николова, Югозападен университет „Неофит Рилски“
Красимир Лаков, учител във II СОУ „Акад. Емилиян Станев“, гр. София
Владимир Алексов,  учител в II ОУ „Димитър Талев“, гр. Благоевград
Мариана Султанова, главен експерт в Център за контрол и оценка на качество на училищното образование
Красимира Атанасова, учител в 55 СОУ „Петко Каравелов“, гр. София
Стойчо Димитров, учител в  Гимназия с преподаване на немски език „Гьоте“, гр. Бургас
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

11 Коментара - XI Национална олимпиада по география и икономика (класиране и обзор)

Чапкънин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Изключително приятно впечатление прави състава на Националната комисия и по-точно липсата на Георги Пейков. Дали липсата на казионното челно място за НПМГ този път не е резултат от тази липса? Поздравления!

Chengeto (непроверено) February 08, 2017

Отговори
gsd.fgsd.

Николина (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Да, комисията пак бе наантиниво, неподготвени за разлика от децата и пак едни и същи вечно присъстващи в нея. Пейков изглеждаше в добра мъжка кондиция извън комисията, за разлика от повехналите учителки и експертки. А каква бе тази награда на "Златна Малинка" ли на неясния субект от Бургас, който миналата година едва се държеше на краката си от алкохолен унес.Нищо ново, само недомислици и недобра организация. Жалко.

Димитрина Ангелова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
От няколко година спадна интереса към олимпиадата, защото наистина има неща, които не се нравят на колегите учители.И тази година ми споделиха за неадекватни действия от страна на комисията. Честно казано хората в нея са едни и същи години наред, като несменяеми са, а дори и не знаем кои са и какво общо имат с учебната география. Някой знае ли какво общо има доц. Вера Николова например с науката ни? А за Красимира и Стойчо е излишно да говорим, нали? Сарафов е дебелокож човек и не му пука от никакви забележки и критика, важното е да е там отпред. Крайно време е Маркова да си влезе в ролята на главен организатор и да прецизира нещата около олимпиадата, а не да остават съмнения и недомислия в организацията и дейността на комисията.С най-добро отношение към идеята за ученическа олимпиада по география и икономика. Редова учителка

Учител (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Сарафов поне е адекватен и трезвен, а какво правят другите пияници в комисията?!?

Друг учител (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много просто - приятели са на Сарафов и Христина Маркова. Мисля, че никой не обръща внимание на и без това голямата коммисия. Как в началото 4-5 човека се справяха с олимпиадата и имаше дух на истинско състезание и не си спомням някакви оплаквания. Всичко бе много по-прозрачно, а и в крайна сметка получавахме и тестовете и виждахме нивото, което се иска, за ад подготвяме учениците си.Постепенно загубих интерес и не стимулирам участието на учениците, защото съм една от пътърпевшите от машинациите на "другарите" от комисията.Да им кажем Наздраве и да ги оставим в мир-))) ((((

кольо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Оценяването не е еднакво за всички от устния тест - различни въпроси и оттам може да се стигне до големи разлики. Тука се разчита много на късмета, я знаеш нещо, я не знаеш. Как мислите?

Милена Илкова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Съгласна съм с колегата, това е на късмет, а и водещия винаги може да насочи ученика към правилния отговор или пък да го обърка. Въобще олимпиадата зацикли по начина на провеждане и по същността на въпросите. Членовете на комисията си вземат хонорара и толкова, отговорността им остава неясна, да не говорим, че не се публикуват тестовете. С колеги се опитваме да ги съберем чрез децата и ако успеем ще ги пуснем за всички. Твърде формално подхождат към тази олимпиада, която в миналото бе празник за децата, а и за нас. Част от състава на комисията е постоянен, а други, които се появяват са непознати за колегията, или пък са някакви близки на Христина Маркова и формално участват. Като ги попиташ нещо дори не знаят за какво става въпрос по отношение на организацията или пък по отношение на включения учебен материал. Явно е, че трябва да се направят промени, но с несменяеми хора не става. Мога да съм и по-конкретна, но това не води до промени, а само озлобяване и отмъстителност от страна на определени водещи фактори.Все забравяме, че олимпиадата е за децата, а не за болните амбиции на неосъществени колеги.

Анонимен (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Само да Ви кажа,че доц.Вера Николова е една от малкото,която е наясно с олимпиадата,както с националния така и с международния кръг. Преподава туризъм в СУ и е изключително голям специалист и педагог. Не плюйте по всички. Да,трябва да има промени,но доц.Вера Николова в никакъв случай не е от хората,които трябва да бъдат сменени.

Учител с мнение (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Мога да се съглася с Вас, че дамата вероятно е читав човек, но говорим за специалист не в туризма, а в ученическата география, а там се изискват други специфични знания и умения, просто нека всеки е специалист в неговата си област. На олимпиадаат говорихме с нея и доколкото разбрахме Сарафов я е поканил в комисията. Той компенсира географските си неудачи и случайно присъствие с по-свестни хора, за да се прикрият пияниците от миналите години, не че и тази година ги нямаше на олимпиадите, че и награди получиха. За съжаление духа на тази олимпиада се уби и с тези хора от комисията едва ли ще се постигне нещо повече. Маркова, както винаги си стои нависоко в Министерството и си мисли,у че уважението се постига с надменност.

Гост (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Освен, че преподава туризъм в СУ, доц. Николова е и географ и един прекрасен преподавател, така че има много общо с географията.

Сподели

Снимка на деня

Водопадът Райското пръскало през зимата

ггф