Весела Павлу - преподавател по География в Българското училище в Никозия

Geograf.bg: Разкажете ни повече за Вашето училище.

Весела Павлу: Българското училище в Никозия  отваря врати на 24 септември 2006 година. През 2008 година се учредява фондация Български културен център “Кирил и Методий”, която поема неговото управление .В Българското училище в Никозия се обучават ученици от 1. до 12. клас.

Всяка учебна година се открива с информационен ден за родители в най-близката до 15 септември събота, по време на който става и записване на децата. Учебните занятия започват в съботата след информационния ден. Краят на учебната година е различен за децата от начална, прогимназиална и гимназиална възраст.

Часовете се провеждат обикновено всяка събота, а когато сметнем за необходимо, провеждаме часове и през останалите дни от седмицата, а също така сме единствените в Кипър, които провеждаме дистанционно обучение, чрез интерактивна електронна платформа.

Geograf.bg: Кое е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени учителите зад граница?

Весела Павлу: Смятам, че най-голямото предизвикателство за всеки учител зад граница е съхраняването и разпространяването на българският език, култура, история, традиции, бит, както и изграждане на позитивен образ на българското.

Geograf.bg: Кое е най-важното нещо, което трябва да знаят и могат българчетата, живеещи в чужбина?

Весела Павлу: Всяко едно българче живеещо в чужбина трябва на първо място да знае българският език. Да може не само да говори на български, а и да пише и чете, да познава добре българската история, култура, традиции, а също така да знае и къде се намира България.

Geograf.bg: Кои са предизвикателствата, свързани с професията на учител в българско училище зад граница?

Весела Павлу: Не е никак лесно да си учител зад граница. Децата, с които работим, са на различна възраст и с различни познания за България и българското, някои от тях са родени зад граница и не посещават често България, а тези които я посещават не могат за краткото време, в което са били, да се запознаят с природата, бита, традициите на българите. Много е трудно, когато си на километри разстояние от България да говориш за Стара планина, Рила и Пирин, за Славейков и Яворов, за Левски и Ботев. 

От друга страна децата посещават и местното кипърско училище през седмицата, много често в събота те са уморени и с желание за игра и отдих. Учителят има трудната задача да ги накара да слушат и да са активни. Обикновено трябва да им представим нещо интригуващо, за да привлечем тяхното внимание. Това се оказва доста трудно, тъй като в наши дни младото поколение е доста информирано.

Geograf.bg: Как преминават вашите часове - от какво най-много се интересуват учениците и кое е най-интересното и забавно за тях в процеса на обучение?

Весела Павлу: Обикновено започвам часовете си с приятелски разговор с моите ученици. Питаме се как сме?  Как е минала седмицата ни? Какво ново са научили в Кипърското училище? Какво са гледали или слушали в областта на Географията през изминалата седмица? Представянето на новия материал става по различен начин - чрез презентация от моя страна, обикновено в устна или електронна форма, презентация от тяхна страна, изработен проект, домашно, но най-често провеждаме диалог. Всеки ученик има своите интереси. Опитах се в началото на годината да ги накарам да ми разкажат от какво се интересуват, далеч съм от мисълта, че на всеки ученик любимият му предмет е Географията. Така в процеса на обучение използвам тези техни интереси и умения.

Например знам, че една от ученичките ми обича да рисува, затова обикновено когато има да се илюстрира нещо, като например, някоя река, планинска верига, селище ѝ давам инициативата да се изяви. Друга моя ученичка пътува доста често със семейството си в Европа и не само, много често ние слушаме нейни разкази за техни пътувания или даже разглеждаме снимков материал.

Забавно им е да научават нови и интересни неща, да бъдат те активните в процеса на обучение, да подготвят проекти, да представят техни идеи. Обичат да говорят за родните си места, тези които са родени в България или за родните места на техните родители, да разказват кои места са посетили през пътуванията си до България.

Geograf.bg: Имат ли учениците Ви любим урок или тема? 

Весела Павлу: Всеки ученик е уникален сам по себе си. Всеки един от тях има различни интереси и теми за разговор. Прави ми впечатление, че обикновено повече им харесва физическата География, а също така и Географията на населението и селищата, интересни са им религиозната структура на населението, селищната структура, как и кога са се образували селищата и много други.

Geograf.bg: Благодарим за това интервю!

Публикувано от geolub

2 Коментара - Весела Павлу - преподавател по География в Българското училище в Никозия

Мартин (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Всъщност сега осъзнавам, че мисията на тези учители е много по-трудна, отколкото на вясички нас е България

Богдан Богданов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво Весе! Отлично интервю. Гордеем се с теб. Продължавай да пазиш и разпространяваш българското знание и култура независимо , че си далеч от Родината. БРАВО!

Сподели

Снимка на деня

Поглед над град Щип

ггф