Уникалният фестивал на светлините в Загреб

През настоящия месец тази година се проведе известният фестивал на светлините в град Загреб. В периода 16-20 март хърватската столица беше превърната в същинска открита експозиция на съвременните технологии, като основни забележителности в града бяха осветени по един особено различен и абстрактен начин. По този начин фестивалът се осъществи като едно от най-впечатляващите мероприятия на Балканите през последните години.

Националият театър на Хърватия, снимка: Ivan Obreŝki

Атрактивните светлинни инсталации бяха обхванали най-известните сгради и паркове в Загреб, сред които Хърватския национален театър, кулата Лотршчак, алеята на Щросмайер, парк „Грич“ и много други. Един от най-впечатляващите елементи в програмата се оказа представянето на красиви витражи по фасадата на старата църква „Св. Екатерина“. 

Църквата "Св. Екатерина", снимка: Ivan Obreŝki

Фестивалът включваше и различни програми с музика и танци. В лятното кино „Тушканац“ беше представено шоу с атрактивни лазери, чиято визуализация е спечелила трета награда на световен конкурс.

снимка: Ivan Obreŝki

Загребският фестивал на светлината се организира под егидата на Община Загреб и Туристическия център в града. Мероприятието беше едно от първите за тазгодишния туристически сезон и представи добра възможност за посетителите на балканската столица да усетят духа на града „в една различна светлина“. 

снимка: croatia.hr
снимка: croatia.hr
снимка: The Calvert Journal

Източник за заглавна снимка: _explorer_bz/Instagram

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Първият щанд на Географ БГ за участие в Софийския фестивал на науката през 2015 г.

ггф