Три планини, три върха, три граници

Три планини, три върха, три граници

Докато до преди четвърт век тези територии са опасани с ограждения от мрежа и бодлива тел, то днес имаме възможност да се събираме със сърби, македонци и гърци и да празнуваме заедно. А с това и да опознаваме красивата природа на планините Руй, Осогово и Беласица, както и културното богатство в селата от подножията им.
 
 
Ако тези срещи са индикация за лятото, то тази година, ще ни започне на 11 юни в Руй планина, с изкачването на 1706-метровия едноименен връх. През 2016 г. това ще се проведе Седмия международен събор на Руй. Организира се от планинарски клуб „Руй 1706“ в Бабушница и Туристическата организация на община Бабушница в Сърбия. Мотото тази година е „Руй – поглед от висините“. Туристическите срещи се организират от 2010 г. всяка втора събота и неделя на юни.
 
 
Руй, изглед към ждрелото на р. Ерма
 
Изглед от Руй към Знеполе
 
Изглед към вр.Руй
 
Изглед към яз. „Ярловци“
 
Връх Руй
 
Пирамидата на върха
 
 
Разбира се изкачването на върха е възможно от България и то от няколко изходни точки – селата Зелениград, Туроковци и Забел, както и от Трън през село Ломница и хижа „Руй“.
 
 
Туристи от България и Сърбия по време на VI традиционна среща на вр. Руй
 
Връх Руй
 
Бодлива тел, остатък от огражденията
 
Границата между България и Сърбия
 
 
В първата събота на юли, пък се провежда туристически събор на вр. Руен (2252 m) в Осоговска планина, на границата с Република Македония. Организира се от Туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил и ПСК „Руен“ – Крива паланка. Първата среща е организирана през 1987 г. Изходен пункт за върха от българска страна е хижа „Осогово“, която е на около 18 km от Кюстендил. Интересна панорамна гледка се открива от близкия на Руен вр. Шапка (2188 m).
 
 
Изглед към вр. Шапка и едноименният заслон в Осоговска планина
 
Осоговска планина
 
Традиционна среща на вр. Руен
 
Граничните пирамиди на вр. Руен
 
Заслон „Руен“, традиционна среща на вр. Руен
 
Традиционна среща на вр. Руен
 
Традиционна среща на вр. Руен
 
 
Ако сте пропуснали тези две международни срещи, то в предпоследната неделя на август на вр. Тумба (1880 m) в Белацица, може да участвате в традиционната среща на туристи от България, Гърция и Република Македония „Беласица – планина без граници“. Организатори са Туристическо дружество „Калабак“ – Петрич и Планинско дружество „Ентусиаст“ – Струмица.
 
 
Гранична пирамида № 1 на вр. Тумба в Беласица
 
Изглед от връх Тумба към езерото Керкини
 
Главното било на Беласица, граница между България и Гърция
 
Изглед от връх Тумба към Дойранското езеро
 
Очертания на държавните граници на Република Македония, България и Гърция
 
Гранична полиция
 
Табела, обозначаваща навлизането в граничната ивица
 
Табела, напомняща за правилата в граничната ивица
 
 
Много е важно при посещение на тези върхове да си носите личните документи, за да не си създавате излишни главоболия при проверка от Гранична полиция. И не забравяйте, че преминаването през границата, освен през ГКПП, е незаконно!
 
 
Автор: Спасимир Пилев
 
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

1 Коментара - Три планини, три върха, три граници

РП (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Интересен материал за природата на три планини и за възможностите там човек да срещне съседите ни. Сигурен съм, че си заслужава да се отиде и на трите места и да се докоснем до историята и съвремието на граничните ни райони. Поздравление за автора!

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф