Сърфисти са изобретиха плаващо кошче за боклук, което да почиства океаните

Устройството, наречено Seabin, се се закрепя към подвижен док в пристанище и се свързва с помпа на брега. Помпата генерира воден поток, с който в контейнера попадат отпадъците. 
 
 
Замърсяването на водите се превръща в сериозен проблем, според Съвета за защита на природните ресурси (Natural Resource Defence Council). Пластмасовите отпадъци са значителна част от боклуците, които се носят в световните океани. Учени изчисляват, че през 2010 г. на сушата са били изхвърлени между 4,4 млн. и 13,2 млн. t пластмаса. Това се равнява на над 437 пъти теглото на Айфеловата кула. 
 
 
 
 
Конструкцията на Seabin е съвсем проста. Кошчето се състои от цилиндричен контейнер, в който се поставя торба от естествени влакна и водна помпа. Захранваната от енергиен източник на брега водна помпа генерира водно течение, което вкарва отпадъците в кошчето. 
 
 
 
 
Изобретателите на почистващото устройство - Пит Цеглински и Андрю Търтън, се надяват да започнат производството му до края на тази година. Екипът възнамерява да намери начин за рециклиране и използване на събраните отпадъци. Кампанията на проекта в Indiegogo приключи на 8 януари с резултат 267667 долара - над 15% повече от първоначалната цел. 
 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф