Списание „Известия на Българското географско дружество“ с нова визия, уебсайт и първа публикация от брой 44 (2021)

Най-старото географско списание у нас – „Известия на Българското географско дружество“ направи голяма крачка в своето технологично, научно и международно развитие!

От месец януари 2021 г. списанието се публикува в собствен уебсайт в платформата ARPHA*. Тази промяна е резултат от дълго планирана и развивана концепция за цялостното развитие на списанието, целяща повишаване качеството на научната продукция, осигуряване на международна разпознаваемост и индексиране в световните бази данни.

Главен редактор на списанието е Джон Пикълс – професор по икономическа география от университета в Северна Каролина, САЩ и международно признат учен с богат научен опит в областта на политикономия и социология на развитието, културна и социална теория, и европейска философия. Заместник-главни редактори са Стоян Недков от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН и Климент Найденов – декан на Геолого-географския факултет при Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и председател на БГД (и двамата – досегашни главни редактори). Управляващ редактор на списанието е Христина Проданова от НИГГГ-БАН (досегашен технически редактор и дизайнер на предпечатната подготовка). В състава на научните редактори по тематични направления се запазват част от досегашните колеги от НИГГГ-БАН, СУ, ВТУ и ЮЗУ като за пръв път редом до тях застават и международни признати имена като Бенджамин Буркхард и Чад Стадън. Разширяването на колегията чрез включване в работата на списанието на международни учени е в отговор на преминаването на списанието изцяло на английски език и утвърждаването му като водещо българско географско издание сред международната научна аудитория, и на спазването на най-високи стандарти в академичния публикационен процес.

Наложената промяна в цялостната организация на публикационния процес от подаване на ръкописите, през рецензиране, редактиране и споделяне с научната общност, е един от водещите приоритети в рамките на обявената от БГД „Декада на географията 2020-2030“ за усилено развитие и популяризиране на географията у нас и по света.

На 31 май 2021 г. бе публикувана първата статия на том 44 в новия уебсайт на списанието – редакционната. В нея членовете на редакционния борд очертават новите визия и перспективи за развитие на списанието, чрез посочване на фокуса, пространствения и тематичен обхват, и типовете научни публикации, които ще се приемат за разглеждане от научните редактори.

Подаването на ръкописи към редакцията на списанието става чрез регистрация в сайта, следване на 8 основни стъпки и прикачване на форматираните според изискванията на списанието материали. Изискванията и насоките към автори, рецензенти и редактори са поместени в съответните секции в менюто “About”: “Author Guidelines”, “Submission Guidelines”, “Guidelines for Reviewers” и “Guidelines for Editors”.

Всички регистрирани потребители могат да интегрират ORCID, WoSResearcherID и ScopusID в профила си, а за рецензентите е осигурена опцията за верификация на изготвените рецензии в системата на Publons. Всички статии получават уникален идентификационен номер (Digital Object Identifier, DOI).

Добре дошли в уебсайта на списание “Journal of the Bulgarian Geographical Society”!

https://jbgs.arphahub.com/

*ARPHA e специализирана издателска платформа от ново поколение, осигуряваща пълния цикъл на обработка на научните публикации (Authoring, Reviewing, Publishing, Hosting, and Archiving). Платформата е разработена и се поддържа от издателство „Пенсофт“ – едно от водещите български издателства, разпознаваемо в западна Европа и по света, с доказан почти 30-годишен опит в книгоиздаването, управлението на научни периодични издания и технологичното осигуряване.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф