Професия географ: Руслан Милев

Руслан Милев

Професия географ: Руслан Милев

Географ БГ: Защо избра да се заимаваш с география?
 
Руслан Милев: Честно казано, никога не съм предполагал, че ще стана преподавател по география и че, тази за нас любима наука, ще се превърне в мое призвание. Давам си сметка, че любовта ми към географията датира още от дете. Тогава имах хоби да рисувам знамената на различни държави, като впоследствие търсих местоположението им на един стар глобус. Дядо ми ме запали по футбола и покрай незабравимото американско лято през 1994, започнах да се инфоримирам за природата и забележителностите  на страните- участнички на първенството, като по-късно географията се превърна и в любим предмет в училище. Пак казвам, никога не съм се замислял, че ще стана географ, но явно съдбата си знае работата. В момента съм преподавател по География и икономика в ПМГ "Никола Обрешков",  Казанлък.
 
Спомням си, когато бях за първа година учител, мой ученик се класира на националната олимпиада в град Сливен 2010 г. Тогава в програмата между отделните кръгове бе предвидена презентация за Иран... И познайте кой я водеше... Професор Румен Пенин. Тогава за първи път се сблъсках с неговата магия и разбрах истинската същност на израза географ-пътешественик... Тази среща подейства изключително мотивирашо за мен.
 
 
Сред природата.
 
 
Географ БГ: Какво научи в университета?
 
Руслан Милев: Освен, че надградих усвоените знания от средното образование по предмета, определено се научих на самостоятелност, както и, естествено, на много житейски уроци. Завърших Великотърновския университет "Св .Св .Кирил и Методий“ специалност “История и география“ и магистратура „Културно-историческо наследство". В професионален план заслуга в развитието ми в любимата ни наука имат професор Стела Дерменджиева, доцент Атанас Дерменджиев, методистите по география главен експерт Боянка Димитрова и гл. асистент Петя  Събева, Слави Димитров, Димитър Симеонов, Румен Янков и т.н. Няма как един студент по география да не остане впечатлен и от лекциите на доцент Васил Дойков по социално икономическа география на света. Екипът на Катедра География към ВТУ е страхотен. В личен план благодарение на университета срещнах и любимия си човек, моята съпруга Лилия, която също е учител по география и отдава много сили и енергия в работата с децата при изучаването на тази прекрасна наука. 
 
 
Географ БГ: Какви са предизивикателствата за един млад учител в България?
 
Руслан Милев: Ами директно си го казвам... В момента предизвикателство за младите учители е как да оцелеят с учителската си заплати и как да издържат семейството си с нея. Няма да забравя в един от първите ми работни дни. Моя колежка разбирайки, че със съпругата ми сме младши учители ми каза: ,,Горките... Едно бедно младо учителско семейство. Изчезвайте от системата, докато е време“. Тези думи ми останаха в съзнанието и се радвам, че не ми подействаха демотивиращо, а точно обратното! Предизвикателство за един учител е да е добър преподавател не заради, а въпреки системата, ниската заплата и недооценяването. Надявам се, че нещата в образованието ще се подобрят. Самата работа в часовете по география си е голямо предизвикателство. Удовлетворението от това, че децата са усвоили знания, за които ти имаш принос е истинска наслада. Да видиш благодарността в очите на учениците, свързана с подготовката и участието им в олимпиади и състезания също е предизвикателство.
 
С ученици в кабинета по География.
 
 
Географ БГ: Какво кара едно дете да започне да се интересува от география?
 
Руслан Милев: Естествено много важна е ролята на учителя и как той ще представи информацията. Географията е изключително пространствена и знаете, че има връзка с всички останали науки. Трябва да се следи всичко ново случващо се в света, в който живеем и развитието на глобализацията във всеки един аспект. Един ученик разбирайки, че може да получи от учителя информация, която не е сведена само до учебника започва да се... ,,запалва‘‘ по учебния предмет. Въвеждането на мултимедийни средства в часовете по география успява да създаде възможност за учениците в рамките на 40 минути да достигнат виртуално до всяка една точка на света, а това също подтиква интереса им. Мултимедийните тестове и кръстословици, интерактивни игри, въобще използването на ГИС са неща който са интересни за децата.
 
 
Географ БГ: От какво има нужда българското образование? 
 
Руслан Милев: От цялостна реорганизация на системата подплатено с много финанси. Делегираните бюджети са обида както за учениците, така и за цялата българска общественост.Трябва да се обърне повече внимание на селските училища, защото там има по малко ученици и с тези делигирани бюджети са оставени на съдбата на цунамито. Имам наблюдение защото съпругата ми работи в селско училище, въпреки постоянните си усилия и креативност да прави часовете си интересни, оказва се че се налага дори да ограмотява повечето от тях. Тук се сещам за друг голям проблем в образованието - твърде нисък процент на млади преподаватели. С цялото ми уважение към всички по-възрастни и опитни преподаватели, от които се уча, мисля, че трябва да се възстанови баланса. Има хора навършили пенсионна възраст, коита са все още в училище и същевременно млади специалисти поради липса на работа се захващат с несвойствена за тяхната възраст и образование дейност или просто напускат страната.
 
 
Географ БГ: Има ли нужда от реформа географското образование?
 
Руслан Милев: Наскоро станахме свидетели на редуцирането на норматива в часовете по география, което е една правилна стъпка. Много се радвам и за възобновяването на Българското географско дружество, което съм убеден, че ще даде много повече възможности за нас географите и за една обща консолидация помежду ни. От доцент Марин Русев от Геолого-географския факултет на Софийския университет научих, че на 19 май 2014 г. е учредена Асоциация на професионалните географи и регионалисти. От есента предстоят събрания с цел учредяване на регионални клонове на асоциацията. Проект, който задължително всички географи трябва да подкрепим. Мисля, че в календара за учебната година трябва да има много повече географски състезания. Много добър пример дават колегите от Сливен, където за втора година се проведе Национално състезание по география и икономика. Надявам се, тези състезания да  разширят своят обхват. Коментирал съм и с много колеги, че има детайли, които трябва да се променят и в начина на провеждане на Националната олимпиада по география и икономика. Смятам, че присъствието на основателя на тази олимпиада професор Пенин е задължително.
 
Мисля, че ще е хубаво да се въведат задължителни часове по географски практики на открит терен, това би създало още по голям интерес в учениците.
 
 
 
Географ БГ: Какво е хобито на един млад учител?
 
Руслан Милев: Обожавам футбола още от дете и не пропускам мач. Обичам и да ходя на фитнес, макар че нямам много време напоследък. Обичам да снимам и пътувам. Обичам и да създавам географски тестове и много се радвам че мога да участвам в разработката на въпросите за общинския кръг на олимпиадата по география за област Стара Загора. Както във всеки географ и в мен присъства духа на пътешественика. Мечтая си да имам възможност да пътувам с моята съпруга и с малкото ни съкровище - едногодишният ни син Никола.
 
Под Райското пръскало.
 
 
Географ БГ: Как се виждаш в професионален план след 10 години?
 
Руслан Милев: Да сме живи и здрави, се надявам да се занивам с география, виждам се географ. Може би като всяко второ дете от моето детство съм отраснал с филмите за приключенията на Индиана Джоунс.Та в този ред на мисли се надявам професията географ да ни позволи да съчетаваме преподавателската дейност с професионални пътувания до безкрайно красивите кътчета на нашата планета. Ха, ами защо пък след 10 години да не преподавам и на студенти по география в университет, бих се радвал. Може би и със съпругата ми да успеем да направим школа по география.
 
 
 
Географ БГ: Задай един любопитен въпрос на нашите читатели?
 
Руслан Милев: Коя страна е с най-малка средна надморска височина в света от 1,5 m и най-висока точка на релефа 2,3 m? Пожелавам на читателите на geograf.bg да посетят тази дестинация.
 
 
Географ БГ: Благодарим!
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

15 Коментара - Професия географ: Руслан Милев

Р.П. (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за един млад ерудиран и ентусиазиран учител по География! Руслан прави всичко възможно да поддържа географския дух в Казанлък сред учениците и колегите си. Успех на младото географско семейство Руслан и Лилия, в благородната професия и в осъществяването на географските мечти!

Елена С (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Малдивите са най-малка средна надморска височина в света.

ХГ Добрич (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Успех на всички фронтове и дано с такива млади учители да върнем апостолската си професия на пиедестала!

Дидо (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много е добър,познавам го!

Ели (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Един усмихнат и жизенерадостен човек,обичащ географията

Ton`4o (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Отговора е Малдивите!Поздрави Роска,продълждавай в същият географски дух!

Здравка Банчева... (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво Руси! Това е едно учителско семейство с изключителен възрожденски дух. Сигурна съм, че всеки директор, който ги познава, би искал да преподават в неговото училище. Това е новото поколение учители. Дано ви забелязват и оценяват подобаващо. Амин! Дай Боже!

Здравка Банчева... (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво Руси! Това е едно учителско семейство с изключителен възрожденски дух. Сигурна съм, че всеки директор, който ги познава, би искал да преподават в неговото училище. Това е новото поколение учители. Дано ви забелязват и оценяват подобаващо. Амин! Дай Боже!

н.м (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ти си уникален.Вярвай в себе си и това ще те направи победител.''И най-дългия път заpozва с една краzка''.Успех!!!

н.м (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ти си уникален.Вярвай в себе си и това ще те направи победител.''И най-дългия път заpozва с една краzка''.Успех!!!

н.м (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ти си уникален.Вярвай в себе си и това ще те направи победител.''И най-дългия път заpozва с една краzка''.Успех!!!

н.м (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ти си уникален.Вярвай в себе си и това ще те направи победител.''И най-дългия път заpozва с една краzка''.Успех!!!

н.м (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ти си уникален.Вярвай в себе си и това ще те направи победител.''И най-дългия път заpozва с една краzка''.Успех!!!

Радост (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Дано съдбата ви срещне с нови професионално-приклщченски пътувания по-скоро и да се наслаждавате безкрайно.Удоволствие е сигурно, когато интереса, професията и семейството са в една посока.Успех!!!

Димитър (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Браво господин Милев. Вие сте, не само един от най-добрите учители в ПМГ Казанлък, а и страхотен като човек. Пожелавам ви за напред само успехи в личен и в професионален план.

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф