Предстои обявяване на две нови защитени територии в Бургаско

Предстои обявяване на две нови защитени територии в Бургаско

Предложението за обявяване на Природна забележителност „Голямата въпа“ е постъпило в Министерство на околната среда и водите от пещерен клуб „Непиаст“ – град Бургас. Пещерата се намира в околностите на с. Звездец, община Малко Търново и представлява низходяща пропастна пещера, най-дълбоката в Странджа. Обитава се от дванадесет вида защитени прилепи и според наличните данни за тяхната численост, представлява най-значимото им зимно убежище в Странджа и Югоизточна България. По критериите на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), „Голямата въпа“ е определена като убежище с европейско значение. 
 
Защитена местност „Пропада“ е разположена в землището на град Малко Търново. Обявяването й е предложено от Националния природонаучен музей при БАН. Целта е опазване на територия, представляваща уникална източно-букова гора, с подлес от лавровишня и джел, в която е установено наличие на биологично разнообразие с консервационна значимост. 
На територията, която е в обхвата на РИОСВ-Бургас, до момента са обявени 55 природни забележителности и 60 защитени местности.
 
Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф