Откриха нов вид маймуни в Мианмар

Откриха нов вид маймуни в Мианмар

Новият за науката вид маймуни (Trachypithecus popa) обитава централните части на Мианмар. Името си получава от планината Попа, която обитава. Това е критично застрашен от изчезване вид, тъй като има едва 200 – 250 индивида в четири отделни популации. Видът е известех със своите отличителни очни петна, подобни на очила и сивкава на цвят козина. Достига тегло до около 8 kg. Заплахите за числеността на вида са загубата на местообитанията и лова. Очаква се научното описание на вида да помогне за опазването му.

Автор: Aung Ko Lin, Fauna & Flora International, Wikimedia Commons, cc-by-sa 4.0
Будисткият манастир Таунг Калат в планината Попа.
Автор: Ljuba brank, Wikimedia Commons, cc-by-sa 4.0

Планината Попа е изгаснал вулкан, достигащ до 1518 m н.в. Тя е място за поклонение – в подножието ѝ са изградени множество храмове, а по високите части има редица свещенни обекти.

През последното десетилетие Мианмар отвори границите си за международно сътрудничество с учени, което доведе до откриването на нови за науката видове, включително влечуги, земноводни. Но откриването на нов примат е рядко.

Учените отдавна подозират, че в Мианмар може да има нов вид, базиран на ДНК, извлечена от изпражненията на диви маймуни, но трудно се намират доказателства. С много малко информация за потвърждение, те използват образци, съхранявани в музеите по естествена история в Лондон, Лайден, Ню Йорк и Сингапур.

В миналото изследователи в Мианмар (Бирма) събират екземпляри от маймуни, които никога не са били изследвани в детайли. Изследователите извличат ДНК и измерват физически характеристики като дължина на опашката и ушите, които сравняват с тези на дивите популации.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Пещера Магура в Предбалкана

ггф