Норвегия иска да подари планина на Финландия за рождения й е като „безпрецедентна проява на доброта между страните”

Засега плановете са да подари планински връх на Финландия като част от тържествата за 100 годишнината от независимостта й.
 
„Имам идеята от 1972 г., когато правех гравитационно измерване на граничната зона,” казва Бьорн Гейр Харсон, пенсиониран норвежки геофизик,  за новия филм „Битката за Birthday Mountain”.
 
"Видях, че най-високата точка във Финландия е на хълм и написах писмо до Министерството на външните работи, в което предложих подаръкът от норвежците към Финландия да бъде върхът на планината."
 
"Навсякъде по света можем да открием страни, които се борят или водят война за разширяване на териториите си, но в случая Норвегия е готова да даде малка част без да иска да й се връща нещо", добавя Гейр Харсон - „Tова е подарък от сърце от норвежците към Финландия, така че не очакваме нищо в замяна; ние искаме да дадем нещо наистина хубаво, когато те празнуват 100 години като свободна нация.” 
 
Свейн Лейрос, кмет на община Кафджорд, където се намира планинският връх, е за идеята и се надява, че може да е "пример за други страни, които се борят за  националните си граници."
 
Смяната на границата ще засегне само 31 метра от норвежки земи и повечето жители изглежда, че одобряват това  - само няколко политици задържат процедурата с дебатите за конституционните последствия.
 
 
"На повърхността, това е един привлекателен филм за много уникален подарък между нациите. Но в сърцето му е нещо реално и приложимо, казва Дейвид Фрейд  – режисьор на „Битката за Birthday Mountain”.
 
"Докато сме свидетели на нарастващите вълнения по международните граници - от Украйна и Русия до Южнокитайско море и предложението на Тръмп за гранична стена с Мексико - идеята зад "Birthday Mountain" е рядък международен жест, заслужаващ възхищение."
 
Норвежкият премиер приветства идеята и я вижда като "ясен знак, че Норвегия и Финландия имат близки отношения", но казва, че това противоречи на член 1 от конституцията на Норвегия, който гласи, че Кралство Норвегия е "неделима и неотменима". 
 
Това отхвърляне през октомври 2016 г. се споменава във филма и Гейр Харсон заявява, че няма да отстъпва, надявайки се, че документалният филм може да създаде вълна на подкрепа, така че правителството не може да го игнорира.
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Красивата гордост на Странджа - Rhododendron ponticum

ггф