Най-богатите страни в света

Най-богатите страни в света

13 - Австрия – $ 50 070 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, pipimaru
 
Алпийската нация има население от около 8,7 млн. души с доход на глава от населението в размер на $ 50,078, което е около 4 пъти по-високо от дохода на глава от населението за средния човек в световен мащаб. Неговият силен обслужващ сектор и близостта му до Германия осигуряват готов пазар за стоманата, желязото и земеделските продукти. Столицата Виена е голям стопански и културен център с общоевропейской значение от векове насам.
 
12 - Нидерландия – $ 50 898 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Gouwenaar
 
С 16,8 млн. души и БВП на глава от населението от $ 50 898, нидерландците са щастливи сред своята страна на лалетата. Успехът им идва от три ключови сектора: добив на полезни изкопаеми, земеделие и промишленост. Много хора не знаят, че Нидерландия всъщност е съставно кралство от четири съставни единици: Аруба, Кюрасао, Синт Мартен и Нидерландия, но Нидерландия съставлява 98% от общата земя в Кралството.
 
11 - Саудитска Арабия -  $ 54 431 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Eagleamn
 
Саудитска Арабия е една от многото петролни икономики със силен държавен контрол върху основните икономически дейности, които се радват на висок БВП. БВП на глава от населението е $ 54 431. Саудитска Арабия притежава 18% от доказаните световни нефтени запаси и се нарежда като най-големият износител на петрол. Тя играе водеща роля в ОПЕК в продължение на много години. От нефтопреработвателния сектор идват почти всички приходи на саудитското правителство, както и приходите от износ. Въпреки че притежава най-големите нефтени запаси в света, доходът на глава от населението е много по-малък от този на по-малките съседи на Персийския залив.
 
10 - Съединените щати - $ 57 467 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Ivan2010
 
Докато повечето държави в списъка имат относително малко население, е впечатляващо, че най-голямата в света икономика, САЩ, може да поддържа висок БВП на глава от населението, като се има предвид населението й от над 310 млн. души. Причините за успеха й включват голямата вътрешна автомобилна индустрия, технологичния сектор, който насърчава иновациите, както и демократичната система, която защитава правата на предприемачеството и интелектуалната собственост.
 
9 - Швейцария – $ 62 882 БВП на глава от населението
 
 
Снимка: Википедия
 
Швейцарските банкови и финансови институции поддържат страната и икономиката й. Важно е да се отбележи, че някои от най-богатите хора и компании в света имат собствени швейцарски банкови сметки и затова Швейцария разполага с излишък от капитал за инвестиционни цели. Цюрих и Женева, най-известните в Швейцария градове, постоянно се нареждат сред първите 10 по света по отношение на стандарта на живот.
 
8 - Норвегия - $ 59 302 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, hcmholme
 
Тази северна нация с население от близо 5 млн. души има малка, но стабилна икономика. Норвегия е осмият по големина износител на суров петрол, деветият по големина износител на рафиниран петрол и третият по големина износител на природен газ в света. Страната е водеща в риболова, а почти цялото електричество се добива чрез ВЕЦ.
 
7 - Ирландия -  $ 68 883 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Pam Brophy
 
Ирландия с население от 4,8 млн. души е с основни производства като текстил и хранителни продукти - основни продукти във всяка икономика. В страната се развива минната промишленост, но най-значим е ръстът в сферата на услугите.
 
6 - Обединени арабски емирства - $ 72 419 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия,Imre Solt
 
Тази близокизточна федерация на емирства има площ от 83 600 km2, което означава, че е по-малка от България (111 000 km2), но е с население е от 9,2 млн. души. Около 1/3 от икономиката идва от приходите от петрол, като секторът на услугите и телекомуникациите също допринасят значително.
 
5 - Кувейт -  $ 73 817 БВП  на глава от населението
 
Снимка: Википедия
 
Кувейт е малка, относително отворена икономика и гражданите й се радват на просперитет. Най-високо ценената валутна единица в света в момента е кувейтският динар. С близо 10% от световните петролни запаси са притежания на страната и така се формират 95% от приходите от износ. През последните години Кувейт разнообразява постепенно стопанството си.
 
4 - Бруней -  $ 77 441 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Kurun
 
Бруней, малка страна с богато стопанство, е смесица от чуждестранно и местно предприемачество, правителствено регулиране и социални мерки. Стопанството й почти изцяло се подкрепя от износа на суров нефт и природен газ. Подобно на другите петролни страни в списъка, правителството й се стреми в разнообразие на стопанството.
 
3 - Сингапур - $ 87 876 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, chenisyuan 
 
Този малък град-държава продължавава да учудва света. Основата на богатството на Сингапур е неговият сектор на финансовите услуги, химическата експортна индустрия и неговите либерални икономически политики, които насърчават растежа и иновациите. Сингапур има второто най-натоварено пристанище в света.
 
2 - Люксембург – $ 105 882 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Claude Wians
Символ на богатството в Европа е Великото херцогство Люксембург. Неговите поданици са средно 9 пъти по-богати спрямо средните жители на планетата. Гръбнакът на тази силна икономика е нейният финансов сектор, предпазлива финансова политика и динамичен индустриален и стоманен сектор. Банковото дело в Люксембург е най-големият сектор на стопанството, чиято база активи е само над $ 1,24 трлн.
 
1 - Катар – $ 127 523 БВП на глава от населението
 
Снимка: Википедия, Shahin Olakara
 
Катар се нарежда на I място в списъка на десетте най-богати. Емирството има добре развита петролна индустрия, а продуктите на нефтената промишленост представляват 70% от държавните приходи, 60% от своя БВП и 85% от приходите от износ. Поради богатството и икономическия си успех Катар е избран за домакин на Световната купа на ФИФА през 2022 г., първата арабска нация, която някога е заемала тази роля. Катар обаче е и най-спорната страна в списъка за използването на принудителен труд от нации в Азия и части от Африка.
 
 

Публикувано от geolub

1 Коментара - Най-богатите страни в света

Денис Петров (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Твърде относителна е тази класация. Богатството е понятие, което е далече по-широко и смислено от БВП. Природната среда с нейното разнообразие в която живеят хората на дадена страна е най-важната в ценностната система на богатството, следват хората...а както разбираме тук страни с нефт и пясък са сред най-богатите. Не бих живял в подобна държава.Нашите български богатства имат своята стойност, но вероятно в други класации.

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф