Коя е столицата на Бурунди? Вече не е същото...

Това е въпрос, вълнувал стотици ученици и доставящ им удоволствие да кажат отговора, когато събедедникът не го знае. Звучното име Бужумбура кънти из кабинетите по география в продължение на няколко десетилетия. Но от началото на 2019 г. започна поетапното тригодишно преместване на столицата в Гитега.

Идеята за преместване на от Бужумбура в историческата столица на Кралство Бурунди – Гитега датира от 2007 г., когато президента Пиер Нкурунзиза. Мотивът му е географското положение на града – разположен е в централната част на Бурунди, докато град Бужумбура е разположен в западната част, на брега на езерото Танганика. Всъщност това е най-голямото пристанище на вътрешноконтиненталната държава.

Според политически анализатори причината е друга – Бужумбура е център на опозицията на президента Нкурунзиза, докато в Гитега управляващият Национален съвет за защита на демокрацията – сили за защита на демокрацията, ще се чувства много по-комфортно. Новата столица има сериозни проблеми с инфраструктурата. Летището в града не функционира, на практика няма офиси под наем, а хотелите и ресторантите са много малко.

През 2015 г. започнаха сериозни вълнения породени от преизбираето на Нкурунзиза за президент, в резултат на което бяха убити над 1200 д., а други над 400 хил. д. мигрираха в периода 2015 – 2017 г. През май 2018 г. беше проведен референдум за промени в конституцията, които позволяват на Нкурунзиза да управлява до 2034 г., а два месеца по-рано е обявен за „вечен върховен водач“. По-късно обявява, че ще се оттегли след като му свърши мандата през 2020 г.

Панорамна снимка на Бужумбура

В Световния доклад на щастието за 2018 г. Бурунди се нарежда на последно място, с други думи това е най-нещастната нация в света.

Бурунди не е единствената африканска държава, която мести столицата си. Основна причина за това е тяхната пренаселеност.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф