Конкурс за деца и младежи за Европейска нощ на учените 2020

До 20 ноември е срокът, за да се включите в конкурсите за деца и младежи за Европейска нощ на учените 2020. За поредна година България се включва в инициативата Европейска нощ на учените, която ще се проведе в над 300 европейски града. Стотици български учени ще ни покажат как се прани наука на 27 ноември в над 25 населени места в България.

Кодовото име на иновативния проект, в който по едно и също време участват над 300 града в Европа и по света, е FRESHER (по-свежо) – абревиатура от английски език и означава Find Research Everywhere, SHare and expERience. Инициативата за популяризиране на науката и нейните достижения се финансира от Европейската комисия по програма „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020“. Фокус на събитията от Нощта тази година е темата за растителното здраве, обявена от ООН за 2020 г., която е насочена към бъдещето на планетата в контекста на опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората, както и за икономиката, и много други сфери.

До 20 ноември може да участвате в нашите традиционни конкурси за деца и младежи с вдъхновение и въображение. – https://fresher-researchersnight.bg/competitions/  

  • Фантастични растения (и как да ги открием)“ е конкурс за рисунки от деца и младежи с увреден слух на необичайно растение или дърво.
  • „Песенни листа“ е конкурс за незрящи и с намалено зрение деца и младежи за създаване на аудио запис на звуци от природата.
  • В предизвикателството „Силна нежност“ момичета и млади жени могат да участват с написване на есе, в което да разкажат как виждат себе си в науката.
  • „Корени на вдъхновението“ е конкурс за всеки ученик, който иска да разкаже в есе за учител по природоматематически дисциплини, който я/го вдъхновява.
  • В „Казана дума“ ще събираме крилати мисли и вдъхновяващи послания от света на науката за създаване на нов набор късметчета, които съпровождат всяка ароматна чаша кафе в заведенията.
  • Сред забавните и поучителни инициативи тази година е и „Един ден в живота на академика“– вълнуващо приключение, в което ученици ще могат да наблюдават как протича един ден на някои от най-старшите учени в България. Всички конкурси ще бъдат отворени за подаване на материали на 26 октомври 2020 г.

Тази година в БГ Нощта по проекта участват 20 основни и 35 асоциирани партньори от цялата страна, които са подготвили специална програма от събития – както в самата Нощ, така и в продължение на няколко месеца, за да убеди нагледно и атрактивно, че наука има навсякъде около нас и че за всеки има начин да се докосне до нея. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, както и събития на публични градски места, в университети, музей, лаборатории и други образователни институции. Част от населените места където ще има събития свързани с Европейска нощ на учените, са София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, в населените места на община Долна Митрополия, на борда на научноизследователския кораб „Академик“, в Родопската теснолинейка).

Ще ви очакваме и тази година на Европейска нощ на учените 2020 FRESHER на 27 ноември 2020 г. с интересни, забавни, весели и поучителни демонстрации, научни изложения, опити, игри, лекции и други занимания.

Повече за Европейската нощ на учените можете да научите –

https://fresher-researchersnight.bg/  ,

както и на профилите ни в социалните мрежи- https://www.facebook.com/ResearchersBG

https://www.instagram.com/researchersnightsofia/

Партньорите в проекта FRESHER:

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Над магистрала "Струма" в района на Бобошевската котловина

ггф