Кои са последните комунистически държави?

Карта на комунистическите държави

Кои са последните комунистически държави?

Китай
 
Мао Дзедунг взима контрола върху управлението на Китай през 1949 г. и провъзгласява Китайската народна република, която по същество е комунистическа държава. От този момент до наши дни официално страната се управлява единствено от Китайската комунистическа партия, независимо от икономическите реформи от последните години. 
 
Куба
 
Революцията от 1959 г. води до смяната на политическия режим в Куба. Проамериканският диктатор Батиста е свален от власт, а начело на властта застава Фидел Кастро. От 1961 г. Куба се провъзгласява за комунистическа държава и развива близки връзки със Съветския съюз и другите страни от Съюза за икономическа взаимопомощ. 
 
Лаос
 
Лаос, официално Лаоска народно-демократична република, става комунистическа страна през 1975 г. след революция, подкрепена от Виетнам и Съветския съюз. Страната е встрани от международния фокус и рядко попада под вниманието на международните медии. 
 
Северна Корея
 
Страната Корея, която е окупирана от Япония по времето на Втората световна война, е поделена на две зони на влияние (съветска и американска) след края на войната. Независимо от това, че е под контрола на СССР веднага след края на войната, Северна Корея не става комунистическа държава чак до 1948 г., след което на власт идва вождът Ким Ир Сен, а по-късно и неговите наследници. В наши дни комунистическият режим в Корейската народно-демократична република (официалното име) е известен по целия свят като най-тираничния и ограничаващия човешките права. 
 
Виетнам
 
Виетнам е разделен на части през 1954 г. след мирна конференция, последвала Първата индокитайска война. Разделението е било с временен характер по предварителен замисъл, но много скоро става ясно, че това няма да е така. Северен Виетнам става комунистически и е подкрепен от СССР, докато в Южен Виетнам се установява демократично управление, подкрепяно от САЩ. Следват две десетилетия на кръвопролитна и жестока война. В крайна сметка комунистическият север печели и двете части са обединени през 1976 г. и в цялата територия се установява комунистическа власт до ден днешен. 
 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Централните части на град Хива, Узбекистан

ггф