Когато всички търсят Сочи на картата

Знаме Сочи

Когато всички търсят Сочи на картата

Градът Сочи
 
Лятната” или “Курортната столица” на Русия - това са част от прякорите на черноморския пристанищен град. Сочи е най-големият курорт в Руската федерация. Географското му положение съчетава морско крайбрежие и планински релеф (Западен Кавказ). Това е един от двата региона на страната, където има влажен субтропичен климат със специфични ландшафти (вторият е при Южните Курилски острови и Тихоокеанското крайбрежие). Руснаците често се шегуват, че техният най-топъл град е домакин на зимна олимпиада. 
 
Колоритният пристанищен град. Снимка: Уикипедия
 
Освен с туризъм, градът е важен транспортен, икономически, образователен и културен център. Със своите близо 370 000 души постоянно население той е с № 49 в списъка на градовете по население в най-голямата по площ държава на света. Около 70% от населението на града се самоопределя като руснаци, около 20 % - като арменци, следват грузинците и представители на другите кавказки народи. Това е причина за колоритния архитектурен ансамбъл, където съжителстват сгради и храмове в различни стилове. Допълнителна екзотика към градския пейзаж са палмите и другите средиземноморски растения, крайно нетипични спрямо общата ни представа за руската природа. 
 
Град Сочи на картата на Русия
 
Сочи е третият най-многолюден град на брега на Черно море. Одеса (Украйна) и Самсун (Турция) са с по-голямо население от него, а той самият изпреварва с малко Севастопол (Украйна), Трабзон (Турция) и Варна. Около града е формирана агломерация (известна с името Голям Сочи) с население от близо половин милион души. Тя се разпростира в радиус от около 140 km по крайбрежието, както и по долината на р. Шепси. Според някои класации Сочи е най-дългият град в Русия и в цяла Европа. 
 
Възникването
 
Съвременото селище Сочи е основано на 21 април 1838 г. под името форт Александрия. Още няколко по-малки военни укрепления са основани в района, като в наши дни те са дали имената на отделни градски райони. Спорен е въпросът за произхода на името “Сочи”. Една от версиите се позовава на турския военоначалник и пътешествинк Евлия Челеби, който през 1641 г. пише за местността “Садша” по името на племе, обитавало планините над селището Артлара. Втората версия е свързана с грузинската дума за ела, която транскрибирана на кирилица се изписва като “сочи”. Въпросът остава спорен и недоизяснен. 
 
План на форт Александрия.
 
Олимпиадата
 
Това е първата зимна олимпиада в Русия. Град Сочи е избран за домакин на спортното събитие по време на 119-та сесия на Международния олимпийски комитет, проведена в столицата на Гватемала на 4 юли 2007 г. Самата олимпиада е с продължителност от 7 до 23 февруари 2014 г. Градът е домакин и на Зимните параолимпийски игри 2014 от 7 до 16 март. Талисмани на игрите са бяла мечка, снежен леопард и заек. Мотото на игрите е “Топли. Зимни. Твои.” 
 
Талисманите на игрите - бяла мечка, снежен леопард и заек.
 
Олимпийските игри ще се проведат на две отделни локации. При крайбрежието в Алдере е разположена основната част от олимпийското село, докато в планинското селище Красная Поляна (на 39 km от брега) е високопланинската спортна база. Главна арена на събитията е олимпийският стадион “Фищ”.
 
Интересен географски момент е, че седем държави ще направят своя спортен дебют на зимни игри: Доминика, Източен Тимор, Малта, Парагвай, Того, Тонга и Зимбабве.
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф