Китайският космически апарат „Чанъе-5“ успя да достави скален материал от Луната

Това е първата космическа мисия на Китай, която успява да събере скални проби от Луната, а също така и първата, която успява да осъществи това след 1976 г. Тя е третата страна в света, която успя да събере проби от Луната, след САЩ и СССР.

Космическата мисия продължи три седмици. Тя се състоеше в кацанане на лунната повърхност на безпилотния апарат, загребване на скален материал с тегло 2 kg, излизане в орбитата на Луната и кацане на земната повърхност. Пробите са взети от 70-километровия кратер на вулкана Монс Рюмкер. Той може да е изригнал преди около 1,3 млрд. г. Датирането на скалите ще помогне за установяването на възрастта на Слънчевата система. Ако наистина скалите са толкова млади ще се повдигне въпроса как Луната е задържала топлината толкова дълго време. Това може да пренапише историята на Луната.

Изследванията се извършват от Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките. Това се осъществява в азотна среда, за да се избегне замърсяване на пробите.

Чрез новия Международен център за изследване на луната и планетите, към Института по геология на Китайската академия на геологичните науки ще има възможност за достъп до тези проби за международни екипи. Съгласно американския закон от 2011 г. Лунните скали на НАСА не могат да се споделят с китайски учени, което е ограничение, което може да накара Китай да блокира достъпа на САЩ до своите проби.

Китайците са нетърпеливи да представят техническите си умения и да изследват Слънчевата система. Подобно на САЩ, страната има по-голяма цел – да създаде лунна база, която би могла да използва потенциалните си ресурси и да служи като стартова площадка за по-амбициозни мисии.

Снимки: China News Service

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Японска вечеря с морски дарове в уютен местен ресторант

ггф