Графит на белошипата ветрушка ще краси сградата на СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград

Започна изрисуването на първия мащабен графит в Свиленград. Графитът представя един от най-редките видове птици в България и емблематичен вид за района – белошипата ветрушка.

Инициативата е част от проект на „Натура 2000 в България – Нови хоризонти“ на „Зелени Балкани“, който цели да популяризира най-голямата в света екологична мрежа, от която е част и България.


Белошипата ветрушка е един от видовете, които се опазват в европейската мрежа. До неотдавна видът беше изчезнал за страната вид. Той се „завърна“ в страната, след започване на консервационна програма на „Зелени Балкани“, реализирана в периода 2013 – 2017 г. по проект „По-голям шанс за белошипата ветрушка в Блгария“ LIFE11 NAT/BG/360, съвмесно с испанската организация Dema и немската организация EURONATUR. Днес, белошипите ветрушки наброяват до 40 двойки, които гнездят в Модула за адаптация в село Левка.

Изпълнители на проекта са екипът на „140 идеи“ – известните графити-артисти Венцислав Йосифов и Иво Илиев.

Предстои изрисуването на още едно училище в града – Първо основно училище „Иван Вазов“. Двете училища са първите от поредицата сгради в пет града, които ще бъдат изрисувани с емблематични за съответните региони  видове от европейско природозащитно значение. Сред тях е и сградата на EVN в Пловдив, като още се уточняват сградите, които да бъдат изрисувани във Варна, Стара Загора и Бургас. „Зелени Балкани“ напомнят, че всички заинтересовани да бъдат изрисувани фасадите на частни или обществени сгради могат да се свържат с тях.

Източник: Зелени Балкани

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Лятно спокойствие в Швейцарските Алпи до селището Гринделвалд

ггф