Географски факти за месеците октомври и ноември 2022 г.

Представяме ви списък с географските факти за последните два месеца от новата рубрика на Географ БГ:

1. Столицата на Туркменистан – Ашхабад, влиза в книгата за рекорди на Гинес през 2013 г. като града с най-голямата концентрация на сгради от бял мрамор. По интересен начин са проектирани и сградите на обществени институции, като например министерството на външните работи е увенчано със син глобус, това на образованието прилича на полуотворена книга, а институтът по стоматология е във формата на зъб.

2. Гренада е известна още като Остров на „подправките“. Държавата е една от световните износителки на индийско орехче, което даже присъства като символ на националното знаме. 

3. Суринам е държавата с най-гъстото горско покритие в света. Над 97% от територията ѝ е заета от плътни дъждовни гори.

4. До 19. век канибализмът е бил редовно практикуван във Фиджи, като вождът Рату Удре Удре държи рекорда за най-много изядени хора „между 872 и 999 души“.

5. В Ирак, както и в много други държави от Близкия изток, се смята за обидно да се яде с лявата ръка. Този обичай е свързан с ислямските принципи, които предписват лявата ръка да се използва за отстраняване на мръсотия и за почистване. 

6. Гигантският африкански охлюв (Achatina achatina) има средна дължина 17 cm, и широчина 9 cm. Видът е местен за бреговете на западноафриканските държави Сиера Леоне, Либерия и Кот д’Ивоар, но често е конфискуван по летища в чужбина при опити да бъде внесен като домашен любимец. Инвазивната му природата и слузта, която може да пренася болестта менингит, са причините за това.

7. Ако някой ден посетите Боливия, Ла Пас ще ви приветства с известния си уличен пазар на вещиците (El Mercado de las Brujas). Тук може да откриете всякакви стоки, които се използват в традиционни боливийски ритуали: амулети, сушени жаби, халюциногенни кактуси и разтвори (аяуаска) и не на последно място мъртви ембриони на лами, които местното население заравя под земята на нови постройки като свещен дар.

8.Фонтанът „Крал Фахд“ в Джида, Саудитска Арабия, е най-високият в света – 312 m. Той се захранва с вода от Червено море, която достига скорост от 375 km/ч. 

9.Макар и човек най-често да свързва пирамидите с Египет, Судан може да се похвали с двойно повече такива съоръжения. Нубийските пирамиди край Мерое са уникален археологически комплекс, който крие много тайни за древните цивилизации на Кушитското царство. 

10.Екваториална Гвинея е единствената държава в Африка, където испанският език е обявен за официален, а това се дължи на колониалното минало (1778-1810 и 1844-1968). Около 70% от населението владее испанския, а останалата част общува на френски, португалски или някои от местните езици.

11. Островната държава Сейнт Лусия е кръстена на Света Лусия от Сиракуза (283 – 304 г. сл. Хр.). Заедно с Ирландия това са единствените две суверенни държави в света, кръстени на жена (Ирландия е кръстена на келтската богиня на плодородието Ейре). Легендата гласи, че френски моряци претърпели корабокрушение на острова на 13 декември, празника на Св. Лусия, и затова кръстили острова в нейна чест.  

12. Най–широкият водопад в Европа се намира в Латвия и се казва Вента (Ventas rumba). Ширината му зависи от количеството валежи и снеготопенето, но при пълноводие и оптимални условия може да достигне до 279 m. Водопадът е образуван от девонски доломит и формирането му се дължи на разликата в твърдостта на минерала между долната и горната му част. Долу той е по-крехък и ерозира по-бързо, оставяйки горният слой да се надвеси над него.

13. Групата острови Сокотра, принадлежащи на Йемен, са дом на уникални по своята природа растения като драконовото дърво (Dracaena cinnabari). Голямата и компактна корона осигурява сянка и намалява изпарението, като тя е адаптация за оцеляване в безводни условия. Самото име на дървото идва от кървавочервената смола, която се отделя от кората, ако бъде отрязана или повредена. В миналото смолата е била смятана за магически лек срещу всякакви болести. 

14. Саргасовото море е едно от най-странните на планетата ни, защото то няма собствени брегове. Вместо това то е оградено от Канарското течение на изток, Северното пасатно течение на юг и Гълфстрийм на север. Поради тази причина границите му са неопределени и зависят от границите на тези океански течения. 

15. Планината Тор е разположена на остров Бафинова земя и е известна с това, че тук се намира най-голямото вертикално падане на света – 1250 m. Скалата е надвиснала под среден ъгъл от 15 градуса спрямо вертикалата. Леко да не паднете!

16. 80% от блоковете в Русе са със собствени наименования, а не с цифрова номерация. Някои от тях са: „Лебед“, „Ленин“ (има общо 8 такива), „Химера“, „Тобол“ и „Боряна“.

17. В София на моста Чавдар може едновременно да видите как преминават влак, самолет и тролей. Ако и трите си спазват разписанието де…

18. Край Трън, в селото Студен извор, може да откриете единствения в България музей на киселото мляко. Тук се намира родното място на доктор Стамен Григоров, който е откривател на бактерията Lactobacillus bulgaricus.

19. Селата в България рядко играят ролята на транспортен хъб. Сомовит и Езерово (обл. Варна) обаче могат да се похвалят, защото са единствените села, което имат и железопътна гара, и пристанище.

20. Само две реки, пресичат българската граница два пъти: река Ерма, която пресича сръбско-българската, и Луда река, която пък пресича българо-гръцката граница. 

21. На 4 km източно от град Шабла се намира Шабленският фар. Интересното за него е, че държи цели 3 рекорда: най-старият фар по Българското Черноморие (открит 1857 г.) , най-северният фар в България и най-високият (32 m).

22. Едва ли има любител на БДЖ, който да не е пътувал с влак по Родопската теснолинейка . Допреди 20 години обаче са съществували още няколко такива маршрута, а именно: Червен бряг - Оряхово, както и Варвара - Пазарджик.

23. В България съществуват две специално създадени детски железници. Едната е в Кърджали и преминава през парка „Простор“, а другата се намира в Пловдив в подножието на Младежкия хълм.

24. Българският паспорт е на 42-о място по сила в света към 2022 г. При ранглистата на Nomad Capital се вземат предвид безвизовото пътуване, данъчен режим, двойно гражданство, глобално възприятие и лична свобода. В класацията се намираме пред САЩ, Хонгконг и Израел. 

25. В миналото са се осъществявали полети от София до Варна, Бургас, Силистра, Търговище, Русе, Горна Оряховица и Видин, както и полети с вертолет „Ми-8“  до Кърджали. Причини за това са били липсата на скоростна пътна инфраструктура, както и труднопроходимият планински релеф. 

26. България си има столица на дините! Става въпрос за град Любимец, който се намира в Южна България, близо до границата с Турция и Гърция. Дините са топлолюбиви и се нуждаят от повече светлина и именно затова този регион е оптимален за тяхното отглеждане.

27. В град Кнежа се намира Институтът по царевицата, който съществува от близо 100 години. 

28. България е на второ място в света по износ на тръбопроводи от каучук, месинг на плочки и ленти, както и... патешко месо. 

29. Знаете ли кой град е бил наричан „Българския Манчестър“?  Става въпрос за Габрово в периода 1905-1978 г., където с ускорени темпове са се развивали индустрията и образованието.

30.Когато става въпрос за високи заплати в България, най-вероятно първата появила се мисъл ще е София, Пловдив или някой друг голям областен град. Интересното обаче е, че в класацията за най-висока средна брутна месечна заплата присъства само София като наистина голям град. Лидер е община Челопеч (2628 лв.), последвана от Козлодуй, Пирдоп и Раднево.  

31.Лесото е единствената държава в света, чиято територия е разположена изцяло над 1000 m надморска височина. Най-ниската точка лежи на скромните 1400 m!

32. Ако погледнете към Лакатнишките скали, ще видите една малка дървена къщичка, разположена върху терасовидна скала. Това е алпийският заслон „Орлово гнездо“, построен през 1938 г.         Той е труднодостъпен, като до него се стига само „по въже“.

33. Азербайджан е държавата с най-много кални вулкани в света – 350 от общо 600! Местните ги наричат „янардаг“ (горяща планина) и „боздаг“ (сива планина).

34. Сред побратимените градове на Търговище са: Котбус (Германия), Болград (Украйна), Краснодар (Русия), както и отново Търговище, но това в северната ни съседка. Румънският град е с население около 75 хил. души и в продължение на три века е бил най-важният икономически, политико-военен и културен център на Влашкото княжество.

35. В България има няколко села, които споделят същото име със зодиакални знаци - това са село Овен, селата Близнаци, селата Стрелец,  село Водолей и село Кози рог.

36. Езерото Балхаш се намира в Казахстан и е 15-тото по големина в света. Уникалността на езерото се дължи на  това, че то е разделено чрез тесен проток на две части с различни химични характеристики на водата – в западната част тя е сладка, докато в източната е солена.

37. Първата в България и на Балканския полуостров водноелектрическа централа - ВЕЦ "Панчарево", е пусната в експлоатация през далечната 1900 г. Тя поставя начало на общественото електроснабдяване в страната, като осигурява електричество за осветлението, за индустриалните предприятия и за трамваите на София. 

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф