Държавите с повече от една столица

Капитолият в Мелекеок, Палау

Държавите с повече от една столица

Европа
 
Кралство Нидерландия е случаят в Европа, който най-често води до объркване. Кралският двор резидира в Амстердам, който е и официална столица на монархията. Същевременно в Хага са парламентът и върховните органи на съдебната власт. Това често създава неяснота кой град всъщност е главният и дали въобще има такъв.
 
В Черна гора положението е сравнително по-изяснено. Подгорица е официална столица, където са съсредоточени политическите институции. Цетине е старата кралска столица и в наши дни там се намира единствено резиденцията на държавния глава, т.е. градът е с предимно символични функции.
 
Грузия е третата държава в Европа с „раздвоение на столичността", иначе казано два града да си поделят столични функции. Тбилиси е общопризнатият център на държавата, където са правителството и президентът на нацията, а в град Кутаиси заседава националният парламент.
 
 
Азия и Океания
 
Държавата Израел е с официална столица Йерусалим, свещеният град за евреи, християни и мюсюлмани. Де факто изпълнителната власт е в град Тел Авив. Това обстоятелтво понякога води до объркване, тъй като държавата не се управлява от столицата си. 
 
В Южна Азия островната нация Шри Ланка е с интересен случай, в който предградие на столицата Коломбо е обявено за нова столица. По този начин малкото селище Шри Джаяварденапура Коте е законодателна столица на държавата, а Коломбо си остава стопанската столица и седалище на редица административни институции.
 
Федералната монархия Малайзия в Югоизточна Азия е със столичен град Куала Лумпур. Там е резиденцията на монарха и седалището на правителството. В град Путраджая се намира върховната съдебна власт и редица други административни институции. 
 
Сравнително младата тихоокеанска държава Палау, успя да смени своята столица няколко пъти след получаването на независимостта си от САЩ на 1 октомври 1994 г. В наши дни официална столица е град Мелекеок, а седалището на правителството е в Нгерулмуд.
 
 
Африка
 
Бенин, някогашната колония Дахомей, има за своя официална столица град Порто Ново, където заседава парламентът. Правителството и съдебната власт са разположени в друг град - Котону, което по същество означава, че страната има две столици. 
 
Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост) има също две столици. Ямусукро е официалната столица на страната според конституцията. Правителството и други важни управленски органи са разположени в друг град, който де факто изпълнява столичните функции в наши дни – Абиджан. 
 
Федерацията на Танганайка и Занзибар, Танзания, попада също в този списък. Официална и законодателна столица е град Додома, разположен във вътрешните части на източноафриканската държава. Правителството и съдебната власт работят в най-голямия град на държавата – Дар ес Салаам, на брега на Индийския океан.
 
Република Южна Африка е навярно най-любопитният от всички случаи. Държавата с 11 официални езика има 3 официални столици. Правителството и държавният глава са в Претория, законодателната власт – в Кейптаун, а съдебната власт – Блумфонтейн. Ситуацията се усложнява от това, че Конституционният съд на РЮА е в Йоханесбург, който е най-голям град и е наричан „стопанската” столица на страната.
 
Една от трите монархии в Африка, Кралство Свазиленд, също е с усложнена ситуация по отношение на столичния си град. Официалната столица е Мбабане, но кралят и парламентът резидират в Лобамба. 
 
 
Латинска Америка
 
В сърцето на Южна Америка се намира Боливия, чиято столица Ла Пас е призната за най-високо разположената столица в света (близо 4000 m над морското равнище). Тук се намират националният парламент, правителството и други важни за страната институции. Куриозният момент е, че в конституцията на държавата като столица е записан друг град. Град Сукре е официалната столица, но там се намират само седалищата на върховните съдебни органи. 
 
В съседната държава Чили имаме подобна ситуация. В столичния град Сантяго де Чили са основните държавни институции без една – законодателната. Тя е разположена в град Валпараисо на брега на Тихия океан.
 
В централноамериканската Република Хондурас два съседни града – Тегусигалпа и Комаягуела, са обединени в една административна единица – Централен окръг, който по конституция е столицата на държавата. Практически Тегусигалпа е по-развитита част и обикновено се отъждествява със столицата.
 
Можете да проверите познанията си на тема световни столици в тестовата игра на geograf.bg.
 
 
Автор: Димитър Желев

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф