Curiosity за пръв път изследва дюните на Марс

Curiosity за пръв път изследва дюните на Марс

Дюните Багнолд заобикалят северозападния край на планината. Някои от тях са с височината на двуетажна къща и все още са активни. Сателитни изображения показват, че ветровете на Червената планета преместват дюните с до 90 cm на година.
 
 
Curiosity е не само първият марсиански апарат, достигнал до дюни, но и първият в историята на космическите изследвания. Активни дюни досега не са посещавани другаде в Слънчевата система, освен на Земята,” посочва американската Национална космическа агенция (NASA).
 
 
Роувърът ще вземе проба от пясъка, за да го анализира в лабораторията на борда си. Сондата ще търси информация за състава на дюните и начина, по който вятърът ги формира. Тези дюни имат различен строеж от дюните на Земята,” казва Натан Бридж от екипа на Curiosity. Вълните, образувани от пясъка са значително по-големи от тези на земните дюни и ние не знаем защо. Имаме модели, базирани на по-ниското атмосферно налягане. Необходима е по-висока скорост на вятъра, за да се преместят частици. Сега разполагаме с първата възможност за детайлни наблюдения,” изтъква ученият.
 
 
Главната цел на Curiosity сега е да изследва планината Шарп - 5500-метровото възвишение, което се издига в кратера Гейл. Роувърът ще проучи геоложките пластове на Шарп, търсейки данни за миналото на Червената планета.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Храмът "Св. Троица" в Свищов

ггф