Честит ден на Земята!

Честит ден на Земята!

Денят на Земята започва да се отбелязва през 1970 г., за да се демонстрира подкрепата за опазването на околната среда. Половин век по-късно честванията му се провеждат в над 193 страни, което го превръща в най-големия нерелигиозен празник в света.  Мотото тази година е „Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“.

Денят на Земята успява да мобилизира над 1 млрд. души в цял свят чрез шестте компонента:

  • Наука: Денят на Земята използва науката и новите технологии, като събира данни за качеството на въздуха, водата, замърсяването и човешкото здраве чрез измервания от над един милиард точки в света. Тази инициатива се развива съвместно с десетки основни партньори в научните и здравните общности, както и с водещи технологични компании.
  • Застъпничество: Денят на Земята засилва директните връзки между технологичните иновации и климата и създава различни възможности за граждански ангажименти във всички страни по света и работа с хората, вземащи решения в световен мащаб, включително политиците, местните, регионалните и националните правителства и лидерите на корпоративния сектор.
  • Доброволчество: Денят на Земята ангажира доброволци по целия свят за едномесечна световна програма, ръководена от доброволци „Голямото глобално почистване“.
  • Образование: Денят на Земята изгражда екологична и климатична грамотност по целия свят. Работи се с учители, студенти, новатори и мислещи лидери, за да образова и активира ново поколение екологични лидери по целия свят.
  • Събития: Денят на Земята е признат в световен мащаб като най-значимото събитие за граждански ангажименти на планетата, провеждащо се всяка година.
  • Артисти за Земята: Природата е изправена пред огромни предизвикателства – загуба на биологично разнообразие, замърсяване и изменение на климата. Изкуството се присъединиява към науката, за да разпространи проблемите около изменението на климата сред по-широка аудитория.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Истинска зима около Софийския университет

ггф