Байконур е най-популярният космодрум в света

Байконур е най-популярният космодрум в света

Космодрум "Байконур" е построен на територията на Казахстан още през съветско време – щабът му беше създаден през 1955 г. Оттук започва „космическата ера”: през 1957 г. в космоса е изстрелян първият изкуствен спътник на Земята, а през април 1961 за небето отпътува първият космонавт – Юрий Гагарин. Освен това, "Байконур" е и най-големият космодрум в света – той заема площ от над 6700 квадратни километра. В течение на последните години той постоянно потвърждава статуса си на най-често използван космодрум.
 
Космодрумът "Байконур" в Казахстан. Снимка: Уикипедия
 
 
От 1994 г. "Байконур" се арендува от Русия, която осъществява тук повечето свои изстрелвания (70%). Русия предпочита "Байконур" пред най-северния свой космодрум „Плесецк” поради сполучливото географско положение на първия, казва главният редактор на списание „Новости на космонавтиката” Игор Маринин:
- Преди всичко, със своето положение той е по-близо до екватора – това означава, че всяка ракета може да носи повече товари за сметка на въртенето на Земята. И затова една и съща ракета е по-изгодно да се изстрелва от "Байконур", отколкото от „Плесецк”. Дори повече, апаратите,предназначени за работа на геостационарни орбити, се пускат само от "Байконур". А това са почти всички спътници за съобщения и пилотираната космонавтика.
 
През близките десетилетия "Байконур" може да загуби палмата на първенството: Русия планира част от изстрелванията си да осъществява от „Плесецк”, в Архангелска област. Освен това, с пълен ход се изгражда космодрум „Източен” в Амурска област. Тази година се планира от него да се изстреля първия безпилотен апарат, а от 2018 г. да стартират пилотираните програми. През близките 20 години Русия ще пренесе повечето изстрелвания (близо 90%) в тези космодруми, но от "Байконур" ням да се отказва, съобщи академик Александър Железняков от Руската космическа академия „К.Е.Циолковски”:
- За доизграждане на инфраструктурата на „Източен” ще отидат не 3-4 години, а доста повече. Докато там не възникнат нови стартови площадки, ние ще продължим да използваме "Байконур". Сега става дума за неготовото арендуване до минимум 2040-2050 г.
 
В близко бъдеще, според експерти, "Байконур" ще остане световен лидер. За 2014 г. са планирани 26 изстрелвания на ракети-носители "Союз", „Протон-М”, „Зенит” и „Стрела”.
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Първият щанд на Географ БГ за участие в Софийския фестивал на науката през 2015 г.

ггф