Национален фестивал на кешкека и народните умения

Време на събитието

неделя, 20 Септ. 2015, 21:00 до понеделник, 21 Септ. 2015, 21:00

Място на събитието

Кешкек е обредна яхния от пилешко месо, пшеница или ечемик. Приготвя се, като пшеницата или ечемикът се смесват с пилешко месо и се варят в голям казан на постоянен огън. Пшеницата е предварително накисната във вода от предния ден, а пилешкото е сварено и обезкостено. Хомогенизирането се получава с помощта на голям дървен чук, с който се „бият“ съставките, докато се варят в казана. Приготвянето е много трудоемко и изисква много често разбъркване и постоянна температура на огъня. Казва се, че най-вкусният кешкек е този, който е бит силно и дълго време. Ястието е обредно и най-често се консумира по време на религиозни празници, сватби и погребения. Кешкекът е разпространен в Турция, Сирия, Иран, Гърция и др. страни.
 

Повече за фестивала можете да прочетете ТУК.

Сподели

Снимка на деня

Остров Сао Жорж, Азорски острови