Международен ден на лешоядите

Време на събитието

петък, 01 Септ. 2017, 21:00

Място на събитието

Сборен пункт: 8.00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Обща дължина на прехода е до 8 km при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави лешояди в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над с. Долно Озирово. 
 
Нужна екипировка: подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран - при прогноза за дъжд, вода, лека храна, бинокъл - при възможност. 
 
За връзка: Георги Стоянов, тел. 0878734503 
 
За пътуващите с кола с. Долно Озирово се намира на около 25 km от гр. Враца, 25 km от гр. Монтана, 10 km от гр. Вършец и около 100 km от гр. София.
 
Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на ПП „Врачански Балкан" с размах на крилете около 2, 70 m. Този вид е включен в Червената книга на България и ПП „Врачанския Балкан" е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван в нашата страна.
 
Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята.

Източник: http://vr-balkan.net/

Сподели

Снимка на деня

Дъждовна Венеция, Италия

ггф