Български географски фестивал - Русе 2018

След успешните фестивали в Ямбол през 2015 г.Казанлък през 2016 г. и в Пазарджик през 2017 г., отправяме поглед към четвъртия по ред географски фестивал в България. На 21 и 22 април 2018 г. град Русе ще бъде географската столица на България за тази година! Там именно ще се проведе Българският географски фестивал! Градът ще домакинства географския празник и ще бъде четвъртият град, приемащ най-голямото географско събитие в България. 

Какво ще се случи на Фестивала?

- интерактивни и практически състезания за ученици в уникален за България брейн-ринг формат*;

- панелна сесия от презентации на географи и пътешественици;

- географски изложби и експозиции;

- дейности за учители и за студенти;

- организиране на тематични щандове с географски сувенири и литература;

- обявяване на победителите в националните конкурси за ученици, за учители, за студенти и за любители на географията;

- и много тематични географски изненади и забавни моменти.

Организаторите

Съорганизатори на географските празнични дни са Географ БГ, Община Русе, Издателство Булвест 2000“, Българско географко дружество, ОУ Св. Климент Охридски, ОУ Иван Батаклиев, Гимназия Иван С. Аксаков и др. Организационният комитет за провеждане на мероприятието е в състав: проф. Румен Пенин, председател, доц. Георги Бърдаров, доц. Никола Тодоров, доц. Стоян Недков, доц. Климент Найденов, ас. Димитър Желев, гл. ас. Евгения Сарафова, Ваня Денчева, Радка Цингова, Атанас Китев, Теодора Малинова, Калин Сейменов, Иван Иванов, Бойка Василева, Гергана Миленова, Албена Пепелова, Ангел Дойков, Диана Младенова, Иван Хаджийски, Ирина Додникова, Сашка Янкова, Стоянка Чардакова. 

Как може да участвате?

Участието във Фестивала е безплатно и става с регистрация чрез онлайн заявление – индивидуално (като гост) или отборно (за ученическо състезание). 

Ученически състезания

Форматът на състезанието по време на Фестивала предвижда провеждането на отборно състезание - Географиада. Заявлението за участие е отборно и се попълва от ръководителя на отбора (учител по география). Всеки един отбор, който участва, трябва да има ръководител и трябва да бъде съставен от 4 ученици-състезатели – двама до 7. клас и двама до 12. клас. Допуска се образуването на отбори с деца от две или три училища от едно населено място. Не се допуска едно училище да участва с повече от един самостоятелен отбор. Допуска се и втори учител-придружител на отбора. Един от учениците трябва да бъде посочен за капитан на отбора.**

Самото състезание ще е интерактивно и в него участниците ще трябва да отговарят като отбор на въпроси в рамките на определено време. Въпросите ще бъдат задавани чрез мултимедия, а надпреварата ще бъде проведена от модератор и пред публика. Тематиката на въпросите ще покрива сфери на географското познание, застъпени в обучението по география от 5. клас до 12. клас.

Ето ги въпросите от 2015 г.: Полуфинал 1Полуфинал 2Финал; от 2016 г.: Квалификационен кръгФинал и от 2017 г.: Квалификационен кръгФинал

За отборно състезателно участие, моля да попълните онлайн ФОРМАТА ЗА ОТБОРНА РЕГИСТРАЦИЯ. Очаквайте потвърдителен имейл от Организациония комитет след регистрация, в който ще получите и допълнителна информация за възможностите за настаняване и транспорт.

Индивидуално посещение на Фестивала

Всеки може да се включи във Фестивала като гост и зрител на отделните прояви – състезания, презентации, изложби и др. За да се участва в проявите, където от организационна гледна точка се изисква предварителна бройка, е необходимо условие да се попълни ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО УЧАСТИЕ:

Национални географски конкурси преди Фестивала

Очаквайте подробна информация за всеки един от тях в близките дни!

Важни срокове:

- 20 март 2018 г. – краен срок за подаване на заявления за участие във Фестивала;

- 27 март 2018 г. – краен срок за изпращане на материалите за участие в националните конкурси

Транспорт и настаняване:

Всеки от гостите на Фестивала организира и обезпечава настаняването си в хотел, разходите за транспорт и всички разходи от личен характер.

За участниците във Фестивала е предвиден сертификат, а за победителите в конкурсите и състезанията – награди. Окончателната програма на Фестивала по дни и часове ще бъде обявена след края на регистрацията за участие и ще бъде изпратена до всеки един регистрирал се участник.

И нека бъде Географски фестивал! 

Присъединете се Facebook групата на Българския географски фестивал!

За въпроси, свързани с Фестивала, пишете на geografski.festival@gmail.com .

*Брейн-ринг е оригинален състезателен формат, който се използва за ученически и студентски състезания, в които се участва като отбор. В рамките на определено време отборите имат право да обсъдят и дадат отговор. Форматът е подходящ за провеждане пред публика.

**При записването на голям брой отбори и невъзможността на залата да поеме такъв  брой участници организаторите си запазват правото да организират селекционен кръг или да преустановят записването на отбори за участие.

Публикувано от dianakirova

Сподели

Снимка на деня

Водопадите "Дявослките води" в Рила

ггф