Експерти възстановяват най-голямата известна ранна карта на света, пълна с еднорози, гущери и тритони

Ръчно рисуваната карта е създадена преди 430 години от Урбано Монте. Векове по-късно колекционерът Дейвид Ръмсeй и неговият племенник старателно сканират и дигитално свързват всичките 60 страници, които преди са били подредени в атлас. По този начин завършват картата за първи път, откакто е било първоначалното й предназначение.

Докато за картографа от XVI-ти век, който я е направил, малко се знае, наскоро възстановената карта дава представа за това как хората тогава са разбирали света.

Създадена през 1587 г. в Милано, Италия, картата показва света с много подробности и е доста напреднала за времето си. Светът, видян отгоре, гледайки надолу към Северния полюс е перспектива, която не е била широко използвана от картографите по онова време. Изобразяването на Япония от Монте също показва много повече имена от картите, направени от неговите съвременници, вероятно защото Монте се среща с японските делегации, когато те посещават Милано през 1585 г., пише Дейвид Ръмсей на уебсайта си.

Картата обаче показва и някои от погрешните схващания, илюстриращи времето, от еднорозите до корабите, които са атакувани от тритони.

Google Maps не е така, но това е очарователен поглед към това как картографите са виждали земното кълбо по онова време.

Картата се сглобява по начина, по който е предназначена. Монте оставя инструкции за картата да бъде прикрепена към дъски, за да се създаде 10 фута на 10 фута планисфера. снимка: Дейвид Ръмсей.

Необичайната форма на картата, кръг отгоре, е защото картографът искал да покаже формата на Земята.

Монте искаше да покаже цялата Земя колкото е възможно по-близо до триизмерна сфера, използвайки двуизмерна повърхност“, обяснява Ръмсей, - Неговата проекция го прави, независимо от изкривяванията около Южния полюс.

Картата изобразява както фантастични същества, така и камили и лъвове в Централна Африка. снимка: Дейвид Ръмсей

Една гигантска птица носи един слон на една част от картата. Макар че мащабът на илюстрациите не е логичен, може да бъде птица с нормален размер, която носи малък слон. снимка: Дейвид Ръмсей

Кралят на Испания е изобразен на една част от картата, точно край бреговете на Бразилия. Неговият екипаж изглежда не е забелязал тритона, с когото са на път за сблъсък. снимка: Дейвид Ръмсей.

Япония включва имена на места, които по това време не са включени в повечето други европейски карти. снимка: Дейвид Ръмсей.

Един еднорог, няколко дяволa и гущер се разхождат по земята в това цветно изображение на Сибир. снимка: Дейвид Ръмсей.

При георефериране и след това представяне в по-позната форма на карта, могат да се видят различни изкривявания на света, както и познати и сравнително точни форми. Антарктида е изключително изтъкната на картата на Монте, който „й дава огромна площ, за да даде воля на всички спекулации за Антарктида, които се разпространяват в географски описания през XVI век“, според сътрудниците по картография на Дейвид Ръмсей.

Африка изглежда разтеглена на това изобравение, както и Северна Америка. снимка Дейвид Ръмсей.

Цялата карта може да бъде видяна в блога на Дейвид Ръмсей, както и видео на картата, проектирана върху земно кълбо с Google Earth.

Публикувано от geolub

ггф