Приветствие от проф. Румен Пенин към участниците на фестивала - Русе 2018

Уважаеми гости,

За мен е чест да ви приветствам с добре дошли на Българския географски фестивал - Русе 2018 г.!
 
Радвам се, че именно в тази забележителна година са събрани важни за българската география чествания – 120 г. от първата лекция по География на акад. Анастас Иширков в Софийския университет, с което се поставя началото на университетската География, 150 г. от рождението на акад. Иширков и 100 години от създаването на Българското географско дружество. В тази година провеждаме и Българския географски фестивал в един от най-европейските градове - Русе. Този град е свързан с редица географски факти от миналото и съвремието ни, чието изброяване би отнело много време. 
 
Ще отбележа, че преди две години именно в Русе се проведе и първата общинска Географиада, благодарение на усилията на колегите географи от общината, РУО Русе и преподавателите по география в града. През годините учениците от Русе са се представяли отлично на националната олимпиада по география. Това са само част от основанията Организационният комитет да избере Русе за домакин на настоящия фестивал.
Благодаря на всички спонсори и партньори, които допринесоха за осъществяването на Фестивала и особена благодарност на домакините в лицето на Община Русе, на РУО – Русе, на колегите преподаватели, както и на групата студенти за тяхната помощ.
 
Нека чрез Българския географски фестивал да докажем за пореден път важното мястото на тази най-древна и интересна наука в образованието и развитието на мирогледа на децата ни.
 
От сърце желая на всички вас - участници във фестивала, здраве и приятни фестивални дни! 
 
Успех на учениците - участници в Географиадата и Разходката с изненади!!! 
 
Поздравления за победителите в географските конкурси на Фестивала!
 
С географски поздрав:
 
Румен Пенин
 
 

Публикувано от geolub

ггф