Високо технологичен българо-португалски проект, целящ стотици деца да опознаят ледения континент, без да напускат България

Проектът стартира на 28 януари 2018 г., когато двама от неговите създатели – писателката Людмила Филипова, представител на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и португалският учен Нуно Пирейра от университета в Бежа – ще поемат към Антарктида заедно с последната за сезона група от 26-ата Българска антарктическа експедиция. Проектът е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база.

Целта на „Лаборатория Антарктика“ и компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината. Как е възможно това?

Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени по програмата им от компания Makeblock. Роботите, снабдени с няколко сензора, както и с 10 специално конструирани хардуерносензорни комплекта, ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континет. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на 3 пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1 СУ „Пенчо Славейков“  и 49 ОУ „Бенито Хуарес“, както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година.

Освен представители на трите учебни заведения, които ще бъдат включени в „Лаборатория Антарктика“, на срещата присъстваха още Людмила Филипова и Нуро Пиейра, Веселин Русинов и Емануел Янкулов от компания „Роботика“ и Драгомир Матеев от Българския антарктически институт.

Текст и снимки: Людмила Филипова

Публикувано от geolub

ггф