Буркина Фасо в 15 факта

Буркина Фасо в 15 факта

1. За тези, които не знаят Буркина Фасо е разположена в Западна Африка и в превод от местния език името ѝ означава „земя на честни хора“.
 
Националният флаг на страната
 
2. Столицата на държавата носи звучното име Уагадугу. Колкото и екзотично да звучи, Уагадугу означава „вие сте добре дошли тук у дома с нас“.
 
Изглед от Уагадугу
 
Дворецът на народа в Уагадугу
 
3. Буркина Фасо е много богата в културно отношение страна, тъй като в нея съжителстват множество етноси. Това предопределя огромното музикално богатство, което може да бъде открито там.
 
 
4.Буркина Фасо е кралица на занаятите. Ежегодно в Уагадугу се чества Международен панаир на изкуствата и занаятите.
 
 
5. В Буркина Фасо е разположен един от най-красивите водопади на Африка – водопадът Банфора. В близост до водопада има причудливи скални образувания, както и езера, пълни с хипопотами.
 
6. Единственият обект от Буркина Фасо включен в Списъка на Световното кулутурно наследство на ЮНЕСКО са руините на Лоропени. Те са древни каменни стени, като не се знае какво точно са ограждали. Според учените това е било най-добре запазеното укрепено селище в цяла Западна Африка.
 
 
7. Буркина Фасо е бивша френска колония. За много от вас може би е позната под името си Горна Волта. Държавата просъществува под това име до 1984 г. Флагът на Горна Волта е в черно, бяло и червено, което съответства на трите реки, които преминават през държавата – Черна Волта, Бяла Волта и Червена Волта.
 
Река Волта, която в превод от португалски означава „обрат“
 
8. Бобо Диоуласо е вторият по големина град в страната. Разположен е в югозападната част и е известен с големия си пазар, както и с калната джамия, която е добър пример за такава извън Мали.
 
 Джамията в Бобо Диуласо
 
9. Основната забележителност на Уагадугу е Паметникът в памет на мъчениците. Това е внушителна конструкция, която се вижда от всяка точка на града.
 
10. Буркина Фасо е разположена в зоната на саваната, но една част от севера на страната е силно засегната от опустиняването, процес, при който пустинята „завзема“ територии от съседните природни зони.
 
 
11. Местността Синду е пълна със спиращи дъха скални образувания, които за местните са свещени. За съжаление до това място може да се стигне само през сухия сезон, тъй като по време на дъждовния сезон пътят става непроходим.
 
 
12. Въпреки че населението на Буркина Фасо основно е определяно като християнско и мюсюлманско, повечето хора вярват предимно в местни вярвания и магии.
 
13. В Буркина Фасо се намира известното село Тиебеле, което е типично със своите къщи от кал и слама, декорирани с чернобели рисунки с геометрични форми.
 
 
 
14. Цяла Западна Африка е известна със своите танци, но тези в Буркина Фасо безспорно са едни от най-добрите. Навсякъде по малките населени места ще ви посрещнат с местни танци.
 
 
15. За разлика от повечето африкански държави, в Буркина Фасо се инвестира в сферата на туризма, като той е смятан за приоритетен отрасъл. Правителството се стреми да поддържа нивото на сигурност в страната високо и поради тази причина е доста по-безопасно да посетите Буркина Фасо, в сравнение с някои съседни на нея държави.
 
 
Снимки: Wikimedia Commons
Автор: Димитър Янакиев
 
 

Публикувано от geolub

ггф