Мегапроектът на Великобритания: Великата северна гора

Северна Англия е на път да стане много по-зелена. Правителството на Великобритания разкри планове за огромна нова гора, обхващаща страната от бряг до бряг. Засенчвайки пътя на източно-западната магистрала M62, новата гора ще създаде широко зелено ребро“ в Англия от Ливърпул до източния бряг на град Хъл.

Ако се осъществи напълно по обявените през тази седмица линии, гората в крайна сметка ще има 50 млн. нови дървета, простиращи се в гъста мозайка от 62 000 акра по протежение на лента от 120 мили. Не само че с гората ще се залеси една от най-малко залесените части на страната с местни, предимно широколистни дървесни видове, но също така ще предостави група от озеленени ландшафти, за да се създадат рекреационни зони за многото големи градове, разположени наблизо.

Реализирането на този широк зелен пояс все още е далече. Досега правителството обещава само първоначални 5,7 млн. паунда от 500 млн. паунда, необходими за пълно осъществяване на проекта. Но това, което е важно за плана е, че той ускорява трансформацията, която всъщност вече е в ход - това е вторият голям опит през последните години, за да се преозелени английският ландшафт.

Първият опит се намира на около 100 мили южно, в английските Мидландс, където огромна нова гориста местност, простираща се на непрекъсната ивица от 200 мили е достигнала своята зрялост. Първоначално планираната преди 28 години, Национална гора, както е наречена, сега  започва да узрява“ и разкрива колко трансформативно може да бъде такова преосмисляне на ландшафта. Подобно на Великата северна гора, не става дума само за осигуряване на пречистване на въздуха и съоръжения за отдих, но и за въплъщение на това, което някога ландшафтите са били преди индустриалната експлоатация и развитието на пасищното животновъдство.

Гората близо до Хъдърсфийлд е съществуваща гора, която ще бъде включена в Северната гора.

(Снимка: Guy Thompson / Woodland Trust)

Това звучи чудесно - но първо, проверка на реалността. Ако Обединеното кралство планира залесяването на нови гори, това е така, защото островът има нужда от тях. Като цяло ландшафтите на остров Великобритания са с един от най-малките проценти на гористи местности в Европа - само 13%. Никой не очаква населена, силно развита страна като Обединенотото кралство да достигне нивото на Финландия, която има над 73 % гористи местности и е най-залесената страна в Европа. Великобритания остава далеч зад своите съпоставими съседи Белгия (22,6% с гори) и Франция (с 31%), което я прави очевидно гола и нестабилна за сравнение.

Това е особено вярно в Англия, която има само 10% гора, в сравнение с 15% в Уелс и 18% в Шотландия; в двете страни горското стопанство е заменило пастирното земеделие в някои райони. Дори и тази малка част е подложена на атака, тъй като древните гори на територията на страната са изправени пред унищожение. Сегашните заплахи са многобройни, включително застрашаването на 35 древни горски пътища, предназначени да бъдат разрушени при изграждането на новата високоскоростна железопътна връзка в Англия, тъй като тунелът или отклоняването се смятат за твърде скъпи и неудобни. Вече някои критици протестират, че проектът Велика Северна гора“ е птрикритие - макар и огромно, предназначено да маскира пренебрегването и злоупотребата с горите на други места. Възможно е да има и известна степен на политическа машинация, a британското правителство търси високопоставен проект, който може да успокои хората, че с напускането на Европейския съюз няма да отбележи края на всички зелени политики и активна държавна подкрепа.

Съществуващата Национална гора обаче показва колко привлекателни и устойчиви могат да бъдат тези проекти, при условие, че те не са създадени с изключение на други усилия за опазване. Първите му фиданки са били засадени през 1995 г. в широк обхват, който смесва градове, обработваеми земи и бивши въглищни полета. Състоящ се главно (ако не и изключително) от по-бавно развиващи се широколистни дървета, произхождащи от местните райони - значителна разлика от организираните щандове на неместен бор, за който британското горско стопанство се е фокусирало през по-голямата част от ХХ век - гората постепенно започва да разкрива своя външен вид.

През последните 20 години Националната гора се е разпростряла като някаква експресионистична мозайка в ландшафта. Като предлага стимули за финансиране предимно на частни наемодатели да засаждат, тя непрекъснато обединява съществуващите гори, за да създаде това, което в крайна сметка ще се превърне в устойчива горска среда. До пролетта на 2016 г. вече са били засадени 8,5 млн. дървета, но проектът изобщо не е приключил. Понастоящем малко над 20% от обявената земя е горска територия. Поддържайки текущото оформление на пъзела, целта е да покрие 1/3 от общата площ с дървета.

Площта на Националната гора през 1991 г. преди засаждането да започне. Бледозелените площи показват нови насаждения, извършени преди създаването на проекта. 

Същата площ през 2016 г. с нови насаждения значително разширена. 

Досега над 80% от тази горска площ е достъпна за обществеността, което я прави лесен за ползване от близките градски жители. Всъщност това е вътрешна връзка с големите градове, свързващи Националната и Великата северна гора, тъй като и двата плана създават нови хабитати в някои от най-гъсто населените места в Англия.

Предимствата на това са многобройни. Точно както дърветата в градовете очистват и охлаждат въздуха, така и горските земи на градските краища намаляват замърсяването и шума, причинени от автомагистралите, като предоставят рекреационни условия както на жителите, така и на посетителите. Съчетаването на по-оживените транзитни коридори на Англия с дървета не само ще даде на местните градове нови атрактивни детски площадки в покрайнините, но ще гарантира, че тези покрайнини - а вероятно и части от градовете извън тях - са по-чисти, по-свежи и по-умерени по отношение на температурата на въздуха.

Дори Националната гора все още е млада и непълна, но всичко това е известно. Навсякъде резултатите са вече магически, като дори по-ниски, фиданки, разпръснати по ландшафта по начин, който изглежда напълно цялостен (въпреки че не е), докато горският подлес на места вече се превръща в син килим със зюмбюли през пролетта.

Възстановяването на това зелено парче в новата Велика северна гора, широко разпространено на 100 мили, ще бъде добре дошло. Минаваща през област, която докосва външните краища на големите градове като Ливърпул, Манчестър и Лийдс, тя е една от най-малко залесени във Великобритания. Въпреки това областта е красива, минавайки през мочурища, когато преминава ниската планинска верига Пенини. Превръщането на този коридор в по-зелено, по-луксозно място не би направило обкръжението на близките градове по-привлекателно. При това може да привлече посетители на уикенда далеч от близкия Йоркишир Дейлс и Пийк Дистникт. Тя ще служи и за обединяване на местообитания за редки животни като птици и прилепи. В рамките на няколко десетилетия една катерица може да пътува от източното крайбрежие на запад, само като скочи от дърво на дърво.

Публикувано от geolub

ггф