13 от най-отдалечените острови на Земята

1. Мечи остров (Норвегия)
 
 Снимка: Википедиа, Michael Haferkamp
 
Най-южният остров в архипелага Свалбард (Шпицберген), Meчи остров, е толкова мрачен, най-високият му връх се нарича... Нещастна планина. Островът се простира на 178 km2, но няма постоянни жители, освен шепа хора, които управляват метеостанцията.
 
 
2. Сейнт Килда (Обединеното кралство)
 
Снимка: Wikipedia, Des Colhoun
 
Най-отдалечената част от британските острови, самият архипелаг Сейнт Килда, е на 60 km западно от Харис от Външните Хебриди и на 160 km от Шотландия. Той е необитаван, тъй като е бил напуснат от 36 островитяни през 1930 г. след борбата с болести и недостиг на храна, оставяйки зад себе си зловещи празни вили и улици.
 
 
3. Тристан да Куня (Обединеното кралство)
 
Снимка: НАСА
 
Столицата на Тристан да Куна се нарича Единбург от Седемте морета - но името е единственото нещо, което една от най-изолираните общности в света споделя със своя урбанизиран, култивиран съименник.
 
Разположен на 2770 km от нос Добра надежда, на острова има 29 души, които се борят с суровите условия през цялата година. Но поне има пощенски код в Обединеното кралство, TDCU 1ZZ, което означава, че могат да поръчат неща от Amazon. 
 
Също и съобщение до чудесно наречения Недостъпен остров, който е на 45 km югозападно.
 
 
 
4. Южен Кийлинг / Кокосови острови (Австралия)
 
Снимка: НАСА
 
На повече от 1000 km от Ява и на 2000 km от Австралия, тази колекция от 27 коралови атола и два острова има общо население не повече от 600 души.
 
След като Чарлз Дарвин пристига тук с неговия мистериозен кораб „Бигъл“ (HMS Бигъл), той написва: Радвам се, че посетихме тези острови - такива формации определено са най-прекрасните обекти на този свят.
 
 
5. Тромелин (Франция)
 
Снимка: Wikipedia, Jean-Claude Hanon 
 
Тромелин, малък френски остров на 450 km източно от Мадагаскар и не повече от 7 m над морското равнище, крие трагично минало, както пише Джудит Шалански. През 1760 г. кораб от Източна Индия, Utile, е корабокрушен там по пътя си към Малайзия. След два месеца 120-те френски моряци са построили лодка, отплавали и повече никога не били видени.
 
60-те роби, които пристигнали с тях, обаче, останали. Около 15 години по-късно, когато кораб пристигнал да ги спаси, само седем жени и бебе били там.
 
 
6. Великденски остров (Чили)
 
Снимка: НАСА
 
Великденският остров или Рапа Нуи не е някъде, където бихте го посетили, ако не искате наистина да отидете там - това е един от най-отдалечените острови в света, разположен на 3600 km от чилийския бряг.
 
Снимка: Википедиа, Rivi
 
Има 887 загадъчни статуи на моаи, всеки тежи около 14 t., някои от които са построени отново, след като са били свалени от воюващите групи на острова. Смята се, че в един момент е имало 20 000 местни островитяни - но след война, болести и обезлесяване този брой пада до 3000 души.
 
 
7. Острови Питкерн (Обединеното кралство)
 
Снимка: НАСА
 
Тези острови имат около 50 постояни жители, но също така имат собствен интернет домейн от първо ниво, .pn и собствен уебсайт. Трудолюбивите островитяни са потомци на бунтовниците от търговски кораб, пристигнал през 1790 г., и техните таитянски спътници.
 
 
8. Раул (Нова Зеландия)
 
Снимка: Wikipedia, Lawrie Mead 
 
Отделът за опазване на Нова Зеландия изпраща наръчник на доброволците, които отиват на острова, който да им съдейства на природозащитниците там до шест месеца в годината: Необходимо е специално лице, което да се справи на остров, отдалечен, колкото Раул. Районът е активно вулканичен и земетресенията са постоянна част от живота. Теренът е много стръмен и неравен.
 
 
9. Флореана (Еквадор)
 
Снимка: Wikipedia, Muggmag
 
Част от островите Галапагос, Флореана е с население от 100 души и е на 1000 km от Еквадор. На острова има един хотел и един телефон.
 
 
 
10. Макари (Австралия)
 
Снимка: Wikipedia, M. Murphy
 
Ако харесвате пингвините, ще ви хареса на остров Макари. Но ще трябва да пътувате 1070 km oт Нова Зеландия, за да стигнете дотам. По средата на пътя до Антарктида, тя е контролирана от правителството на Тасмания и през 1997 г. е била обект на световно културно наследство. Постоянните жители са не повече от 40 души.
 
 
11. Такуу (Папуа-Нова Гвинея)
 
Снимка: НАСА
 
Антропологът Ричард Мойл от университета в Окланд, който е изучавал семейства на остров Такуу, низ от островчета на 200 km източно от Бугайнил, заяви през 2005 г., че атолната общност няма да може да поддържа човешкия живот дълго време поради повишаването на морското равнище, което означава, че културата на Такуу може да изчезне.
 
Такуу семейства, живеещи другаде в Папуа Нова Гвинея, ще вземат толкова, колкото могат повече, казва той, но без нито едно място за презаселване, не мога да видя как Такуу ще продължаи да функционира като общност.
 
 
12. Остров Свети Георги (САЩ)
 
Снимка: Wikipedia
 
Ако Аляска не е достатъчно отдалечена за теб, опитай островите Прибилов. 112 души на остров Свети Георги е една от най-големите общности на хората алуети.
 
Но той наистина се управлява от 2,5 млн. морски птици и орди от тюлени. Тук няма друго освен хълмовете, покрити от тундри без дървета.
 
 
13. Ниуе (Нова Зеландия)
 
Снимка: НАСА
 
Тази островна нация има 1300 жители и е в свободно сдружение“ с Нова Зеландия, от която е  на 2 400 km.
 
От 2003 г. насам островът е предоставил безплатен Wi-Fi, а през 2001 г. е въвел монети с участието на герои от Покемон. 
 
 

Публикувано от geolub

ггф