Статии

На 24 юни от 19:00 ч. ще се проведе пореден безплатен уебинар, в който ще запознаем аудиторията с най-важните аспекти на разпознаването на обекти, заснети със сателити, или с други думи – как да правим интерпретация на сателитни изображения. Темите, които ще разгледаме, включват:

„Куизът на Географ БГ“ се завръща и през юни за да съберем отново феновете на географското познание и любителите на интелектуалните предизвикателства. Шестото издание на куиза ще се проведе на 26 юни 2024 г., сряда, от 19:30 ч. в ауд. 252 на СУ "Св. Климент Охридски" (Ректорат, Северно крило, ет. 2).

Карта на доц. д-р. Евгения Сарафова и студента Денис Урумов спечели почетна награда (honorable mention) на състезание за визуализация на данни на NASA - National Aeronautics and Space Administration - Pale Blue Dot: Visualization Challenge. Повече за това може да разберете в поздрава на Американското посолство в България и лично от думите на Евгения Сарафова. Ето какво споделиха от Американското посолство в България:

След прословутия декември на 1911 г., когато експедицията на Амундсен достига до Южния полюс, сякаш изглежда, че ерата на Великите географски открития е приключила. Точно тогава обаче всички погледи се насочват към Азия, където остава едно място, обвито в мъгли и загадки. Еверест, Джомолунгма, Сагарматха… Известен още като „Покривът на света“, „Богинята майка на Земята“, или „Третият полюс“, върхът все още не е бил изкачен. Към този момент на историята това място изглежда недостъпно за човешката същност.

Географските информационни системи са инструмент, чрез който се създават, обработват и презентират разнообразни видове географски (геопространствени) данни.

През 2024 г. Геолого-географският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира кампания "Тениска с кауза" с цел набиране на средства за популяризиране на факултета и подобряване на средата в него. 

Представяме ви географските факти от нашата рубрика за месеците март и април 2024 г.: Март: 1. Сивият цвят може да се открие в имената на три български населени места. Това са селата: Сив кладенец, Сива река и Сивино. 2. Селенитът (от гр. selḗnē - Луна) е вид минерал, влакнеста разновидност на гипса с копринен блясък. Някои от най-големите кристали, намирани някога, са от селенит, като най-големият екземпляр, открит в Кристалната пещера, е дълъг 12 метра и тежи 55 тона.

Две географски събития се случиха на 28 май 2024 г. в Софийския университет. Българското географско дружество отличи проф. Ангел Велчев със званието Почетен член.

Рангипо е неголяма планинска вулканична пустиня (ок. 1000 km²), приблизително колко е Софийската котловина, разположена в Централното вулканично плато (район, наречен Кайманава) в Северния остров на Нова Зеландия. Надморската ѝ височина варира от 600 до 1500 m н.в. Северно от нея се намира най-голямото езеро в Океания – Таупо (616 km²), също с вулканичен произход. 

Най-новата инициатива на Географ БГ - „Куизът на Географ БГ“, бе отрзаена от Българската национална телевизия. Напомняме, че „Куизът на Географ БГ“ е ежемесечно събитие с кауза - набраните средства от таксите за участие се използват за покриване на разходи при организирането на Българския географски фестивал. Вече се осъществиха пет успешни издания на куиза, като предстоят още много такива географски вечери, изпъленени с интелектуална забава. Приятно гледане!

На 22.05 се проведе петото издание на „Куизът на Географ БГ“. Мястото на неговото провеждане за пръв път бе на различна локация. Поради независими от нас обстоятелства се наложи да променим местоположението на събитието в последния момент, а наш любезен домакин се оказа емблематичната аудитория 252 в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Аудиторията е посветена на Анастас Иширков - пионерът в географската наука у нас, като по този начин средата пасна идеално на наличния географския дух.

Българското географско дружество и Геолого-географският факултет на СУ "Св. Климент Охридски" ви канят на академична географска вечер по повод присъждането на званието Почетен член на Българско географско дружество на проф. д-р Ангел Велчев и представянето на монографията „Ландшафти, околна среда и природен капитал“, издадена в чест на 50-годишнината на Катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“.

Географията е приключенски предмет, пълен с интересни истории, разговори, места, хора, култури, растения, животни. Това е науката за всичко, което ни заобикаля; науката, която обяснява не само кое къде се намира, а и защо е там, където е. Класната стая е мястото, където децата прекарват голяма част от времето си, затова е важно да се чувстват мотивирани за придобиване на нови знания в уютна обстановка. Ние, учителите от 112. ОУ „Стоян Заимов“, сме щастливи, че от началото на 2024 г.

„Куизът на Географ БГ“ се завръща и през май за да съберем отново феновете на географското познание и любителите на интелектуалните предизвикателства. Петото издание на куиза ще се проведе на 22 май 2024 г., сряда, от 19:30 ч. в ауд. 272 на СУ "Св. Климент Охридски" (Ректорат, Северно крило, ет. 3). За съжаление бар "Гарванът и гюлето" на адрес ул. "Позитано" 3 не работи от миналата седмица, което налага промяната на локацията.

На 22 май от 19:00 ч. в камерната зала на Национален студентски дом или онлайн можете да се включите в презентация - лекция на доц. Евгения Сарафова, посветена на най-стария запазен до наши дни глобус - Erdapfel. По време на презентацията ще бъдат разгледани въпроси като:

Страници

ггф