Пръстенът на кафето – земя на вечната пролет

През есента на 2017 г. в рамките на образователна програма на университета в Кали (Universidad del Valle) посетих южноамериканската държава Колумбия заедно с моята колега и добра приятелка Велислава Симеонова. Освен възможността да изнеса няколко лекции пред местните студенти и преподаватели, престоят ми бе свързан с изключително впечатляващо за мен пътуване, което осъществихме с местни колеги. В рамките на няколко дни пътувахме из Пръстена на кафето (Eje Cafetero) – историко-географска и етнографска област, разположена между западните и централните планински вериги на величествените Анди. В трите департамента - Киндио, Рисаралда, Калдас, обхващащи основно областта, се произвежда по-голямата част от световноизвестното колумбийско кафе. 

Регионът е изключително живописен с пейзажи, които демонстрират красивото съчетание на уредените кафеени плантации и вечнозелената естествена растителност. Колегите преподаватели от Кали с гордост отбелязаха, че тук се намират най-представителните и забележителни културни ландшафти на Колумбия – земи, които от векове се обработват грижливо и използват рационално за отглеждането на ценните тонизиращи зърна с кофеин. Но има и плантации от банани, ананаси, каучуково дърво, цитрусови култури и много, много други. Климатът тук позволява целогодишното отглеждане на култури. През цялата година времето е топло и влажно. Рядко се случва да настъпят продължителни жеги или пък застудяване. Общо взето климатът наподобява много българския през май и юни – хората там се радват на една вечна пролет.
 
Плантация с кафе
 
Насаждения с банани
 
Веранда на типична плантаторска къща
 
Самият Пръстен на кафето придобива все по-голяма популярност сред чуждестранните и местните туристи. Най-посещаван от всички обекти е Националният парк на кафето. Огромната му площ включва кафеени плантации, атракционни съоръжения, образователна инфраструктура, търговски обекти, лифт, рекреационна зона и др. По опознавателен маршрут посетителите могат да научат за историята на отглеждането на кафето по тези земи, за спецификата при отглеждането, за технологичната обработка, за различните видове и сортове.  
 
В Националния парк на кафето
 
Повечето от фермите (финки) в района функционират и като къщи за гости.
 
Изглед към парка на кафето
 
Въпреки че, често асоциираме кафето със страните от Латинска Америка (Колумбия, Бразилия, Еквадор, Коста Рика и т.н.) всъщност кафееният храст е „пришълец“ за южноамериканския материк. Наред с бананите, и куп други плодове и зеленчуци, то е пренесено от Африка отвъд Атлантическия океан от испанските и португалски мореплаватели през XVI и XVII век. В науката този феномен е известен като Колумбов обмен – процесът, при който между Новия и Стария свят се обменят множество културни растения, хора, болести, идеи и т.н. Самата държава Колумбия е изключително повлияна от този обмен – нейното население е основно от метиси, мулати, афроамериканци и потомци на европейци. Местното индианско население (близо 80 племена) съставлява под 4% от 50-милионното население на страната. 
 
Кафеен храст отблизо
 
Цвят на кафеен храст
 
Чувал с изпечено кафе
 
Територията на Eje Cafetero се счита за земя, съхранила автентичността от миналото. Множество от градчетата и селата са запазили специфичната си архитектура от ранния републикански период (началото и средата на XVIII в.). Тук-там са останали и сгради от испанския колониален архитектурен стил. Сред всички селища най-силно изпъква и съответно най-много привлича туристи Саленто, градче, носещо името на едноименния регион от Южна Италия. Всъщност доста селища тук носят имената на реални географски обекти от Стария свят в зависимост от мястото, откъдето са идвали заселниците в миналите векове – Армения, Барселона, Генуа, Кордоба и др. Град Саленто е с население от около 8 хил. души и е разположен на висока заравненост в Централните Анди. Издига се величествено над долината на р. Кокора, носеща името на индианска принцеса. Самата речна долина има статут на природен парк и се счита за едно от най-красивите и впечатляващи места в страната. Попадайки в Саленто, човек попада в друг свят – шарен, весел, красив, зрелищен, ароматен, изненадващ... На огромен правоъгълен площад със старинна черква с висока камбанария, с цветни двуетажни къщи, със сергии и огромно множество от хора. По-голямата част от малките градове и селата в този регион имат абсолютно една и съща селищна планировка с правоъгълни улици и голям централен квадратен площад – специфична черта на селищата от Новия свят.
 
Долината на р. Кокора
 
По улиците на Саленто
 
На централния площад в Саленто
 
Градската черква в Саленто
 
Рано сутрин улиците са безлюдни и подходящи за заснемане.
 
Уличносто изкуство е изключително популярно в страната.
 
Пръстенът на кафето е само една от многото интересни дестинации, до които успях да се докосна по време на това пътуване. Столицата Богота и другите големи градове Меделин, Кали, Картахена, Баранкиля, Перейра, Манисалес също оставиха приятни спомени и множество впечатления за природата, за хората, за културата и за живота в прекрасната Колумбия. 
 
Димитър Желев
 
Снимки: авторът

Публикувано от geolub

ггф