Статии

През последните дни територията на България е разкъсана от множество бушуващи пожари. Горещите юлски дни, в съчетание със сушата, успяха да подложат части от Сакар, Средна гора и Горнотракийската низина на ужасно огнено изпитание. Такава е актуалната ситуация в Южна България, а през последните дни бяха отчетени и пожари северно от Стара планина. 

В саваните на Австралия баобабът е стар естествен реликтен вид, а според някои учени е пренесен от хора, идващи откъм Мадагаскар преди около 70 хил. г., и се е разпространил в тази част на континента. Баобабите придават неповторим вид на саванните ландшафти. Счита се, че се отнасят към вид Adansonia gregorii, също наричано и „бутилково дърво“. В литературата ги наричат и кимбърлийски баобаби, по името на голямото плато Кимбърли в Северозападна Австралия, което е с диаметър над 400 km. 

Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките обявява конкурс за проектна докторантура на тема "Приложение на вероятностни модели за цифрово почвено картографиране с използване на геопространствени данни". Разберете повече в приложената снимка по-долу:

В началото на месец юни, списанието „Известия на БГД“ – Journal of the Bulgarian Geographical Society (JBGS) получи първият си официален Scopus CiteScore 2023: 2,6. Списанието е класирано по ранк в четирите тематични категории, в които се индексира, като най-високият от тях е в категория География (Geography, Planning and Development) – Q2. Процентното разпределение на списанието му отрежда място във втори и трети квартил на Scopus както следва:

Представяме ви брой 8 на е-списание „Географ“. За различните аспекти на географията - наука, образование, проекти, пътешествия, любопитности и личности! Искрено благодарим на всички, които помогнаха по един или друг начин този брой да стане реалност! Приятно четене!

На 26.06 се проведе шестото издание на „Куизът на Географ БГ“. Мястото на неговото провеждане отново бе емблематичната аудитория 252 в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Аудиторията е посветена на Анастас Иширков - пионерът в географската наука у нас, като по този начин средата пасна идеално на географския дух, който събитието създаде.  

На два часа път от Париж навлязохме в Долината на река Лоара (дълга над 1000 кm). Тя тече от северозапад на югоизток, а в района на град Орлеан посоката ѝ е на запад. По нея се разполага низ от исторически градове: Амбоаз, Анже, Блоа, Шинон, Монсоро, Орлеан и Тур. Чудната  природа е повод за всеки човек да иска я посети и да се наслади на ароматните вина, произведени от многобройните лозови масиви край реката. 

Годината беше 1986. Все пак имаше някакъв „проблясък“ на предстояща „перестройка“.  Като всяко младо семейство, първата ни мечта беше да си купим собствен автомобил. С много спестявания и лишения. Навремето имаше афоризъм: „Който яде само марули - ще си купи „Жигули“. Не можехме да разчитаме на дотации от родители, защото и те бяха добре „ошушкани“от „процъфтяващия социализъм“. Да си купиш кола „на старо“ (сега се нарича „секънд хенд“) беше неизгодно, защото бяха по-скъпи от новите. А за нови се чакаше 10 години. Внасяш 1500 лв.

На 24 юни от 19:00 ч. ще се проведе пореден безплатен уебинар, в който ще запознаем аудиторията с най-важните аспекти на разпознаването на обекти, заснети със сателити, или с други думи – как да правим интерпретация на сателитни изображения. Темите, които ще разгледаме, включват:

„Куизът на Географ БГ“ се завръща и през юни за да съберем отново феновете на географското познание и любителите на интелектуалните предизвикателства. Шестото издание на куиза ще се проведе на 26 юни 2024 г., сряда, от 19:30 ч. в ауд. 252 на СУ "Св. Климент Охридски" (Ректорат, Северно крило, ет. 2).

Карта на доц. д-р. Евгения Сарафова и студента Денис Урумов спечели почетна награда (honorable mention) на състезание за визуализация на данни на NASA - National Aeronautics and Space Administration - Pale Blue Dot: Visualization Challenge. Повече за това може да разберете в поздрава на Американското посолство в България и лично от думите на Евгения Сарафова. Ето какво споделиха от Американското посолство в България:

След прословутия декември на 1911 г., когато експедицията на Амундсен достига до Южния полюс, сякаш изглежда, че ерата на Великите географски открития е приключила. Точно тогава обаче всички погледи се насочват към Азия, където остава едно място, обвито в мъгли и загадки. Еверест, Джомолунгма, Сагарматха… Известен още като „Покривът на света“, „Богинята майка на Земята“, или „Третият полюс“, върхът все още не е бил изкачен. Към този момент на историята това място изглежда недостъпно за човешката същност.

Географските информационни системи са инструмент, чрез който се създават, обработват и презентират разнообразни видове географски (геопространствени) данни.

През 2024 г. Геолого-географският факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ организира кампания "Тениска с кауза" с цел набиране на средства за популяризиране на факултета и подобряване на средата в него. 

Представяме ви географските факти от нашата рубрика за месеците март и април 2024 г.: Март: 1. Сивият цвят може да се открие в имената на три български населени места. Това са селата: Сив кладенец, Сива река и Сивино. 2. Селенитът (от гр. selḗnē - Луна) е вид минерал, влакнеста разновидност на гипса с копринен блясък. Някои от най-големите кристали, намирани някога, са от селенит, като най-големият екземпляр, открит в Кристалната пещера, е дълъг 12 метра и тежи 55 тона.

Страници

ггф